INTERVJU Tatjana Matić: Trebaju nam novi izborni zakoni, predložićemo da se glasa za konkretne kandidate sa stranačke liste

J. Subin

12. 04. 2021. u 12:00

I dok sam bila na funkciji državnog sekretara, vodila sam računa, pre svega, o efikasnosti i rezultatima, a ne o trajanju mandata. Oročenost je, u ovom trenutku, apsolutno nevažna, s obzirom na prioritete i intenzivno zalaganje cele Vlade, i posvećenost tome da se svi problemi, zahtevi i potrebe građana što efikasnije rešavaju u pandemijskim uslovima. To je - kako moj lični imperativ, tako i cele Vlade.

ИНТЕРВЈУ Татјана Матић: Требају нам нови изборни закони, предложићемо да се гласа за конкретне кандидате са страначке листе

Foto Ministarstvo

Ovako ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić odgovara na pitanje da li je u poslu opterećuje to što će, kako je najavio lider SNS Aleksandar Vučić, mandat ove vlade biti skraćen.

Ona tvrdi da, uprkos pandemiji, "Vlada Srbije postiže izvanredne rezultate, posebno u odnosu na izazove zbog krize koja potresa ceo svet":

- Velika je čast raditi u timu predsednice Vlade Ane Brnabić, i posebno sam ponosna na rezultate koje postiže Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

* Šta se dešava sa idejom vaše stranke o uvođenju stepenastog cenzusa i preferencijalnog glasanja? Hoćete li to predložiti u predstojećem međustranačkom dijalogu?

- Smatramo da je postojeći izborni zakon loš i destimulišući za stranačke aktiviste, s obzirom na to da se unapred zna ko će dobiti poslanička mesta. Potreban nam je novi, kojim bi se zadržao proporcionalni sistem, ali bi građanima bilo omogućeno da glasaju i za konkretne kandidate sa te izborne liste. To bi nateralo stranke da kandiduju najbolje ljude koji imaju uticaj u svojim sredinama. Raspodela mandata bi se obavljala u odnosu 70:30, što znači da bi se najveći broj poslanika birao na osnovu ostvarenih rezultata, a 30 odsto mandata bi određivala stranka zbog teritorijalne, rodne ili druge ravnopravnosti. Samo još dve zemlje u Evropi imaju sličan model kao ovaj naš sadašnji i zato ga treba menjati i dodatno ga približiti biračima.

* Da li se povećao obim trgovine sa južnom pokrajinom posle ukidanja prištinskih taksa?

- Iako se vrednost plasmana na Kosovo još nije vratila na nivo koji je imala pre uvođenja taksa, u prošloj godini ona beleži povećanje od čak 197,1 odsto sa iznosom od 251,7 miliona evra, dok vrednost dopreme beleži rast od 8,8 odsto u odnosu na 2019. godinu i iznosi 25,4 miliona evra.

 

Foto Ministarstvo

* Kada očekujete potpisivanje trgovinskog sporazuma sa Velikom Britanijom i koliko je Srbija izgubila otkad je taj odnos prekinut?

- Očekujem potpisivanje novog sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji sa Ujedinjenim Kraljevstvom krajem sledeće nedelje. Privremena primena tog sporazuma biće moguća već od kraja maja ove godine, što je značajno zbog interesa srpskih privrednika koji su izloženi povećanim troškovima u trgovini sa Britanijom od 1. januara. Trgovinska razmene je pala za 19 odsto, u poređenju sa istim periodom prošle godine.

* Hoće li sa još nekom zemljom, osim sa Grčkom, biti potpisani sporazumi koji bi omogućili lakše putovanje naših državljana?

- Trenutno pregovaramo sa Izraelom. Dan nakon potpisivanja zajedničke izjave između Srbije i Grčke, Hrvatska je takođe objavila da će ulazak naših turista biti moguć sa digitalnim sertifikatima o vakcinaciji (sve vakcine su validne), i sa PCR i antigenskim testovima. Takođe imamo najavu da će Turska ukinuti PCR testove za naše građane. Naš cilj je da pre svega olakšamo kretanje građana u zemlje regiona i naravno Evropske unije. U tom smislu očekujemo i izjašnjavanje država članica EU o predlogu zelenog digitalnog sertifikata.

PREKO MAKEDONIJE OD 14. MAJA

* Grčka je najavila otvaranje granica za građane Srbije, kada očekujete potpisivanje sporazuma sa ovom zemljom oko zvaničnih uslova putovanja?

- Zajednička izjava, koju sam potpisala sa ministrom turizma Grčke Harisom Heoharisom finalni je korak ka zaključenju Memoranduma o međusobnom priznavanju digitalnih sertifikata. Postoje svi tehnički preduslovi za priznavanje sertifikata. Na pragu smo potpisivanja i ovog memoranduma. Pod određenim uslovima građani će moći da putuju u Grčku preko Severne Makedonije od 14. maja, a preko Bugarske od sredine aprila.

Bez obzira na sve, konačan ishod zavisiće od epidemiološke situacije, što podrazumeva i efikasan proces imunizacije.

BORBA NA TRŽIŠTU

* Kako ocenjujete sukob na tržištu telekomunikacija u Srbiji između operatora?

- Tržište telekomunikacija u Srbiji je veoma razvijeno i konkurentno i borba za udeo na tržištu je uobičajena poslovna praksa, ne samo kod nas. Resorno ministarstvo i regulator u okviru svojih nadležnosti vode računa da se propisi u oblasti zaštite konkurencije i posebno zaštite prava korisnika primenjuju na odgovarajući način.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati