ZA BOLJE ODNOSE SRBIJE I BIH: Bosna i Hercegovina otvara konzulat u Novom Pazaru do kraja godine

N. KOČOVIĆ

08. 03. 2021. u 19:43

BOSNA i Hercegovina otvoriće konzulat u Novom Pazaru do kraja godine, najavila je ambasadorka te zemlje Aida Smajić prilikom posete tom gradu, ocenivši da će to diplomatsko predstavništvo unaprediti odnose dve zemlje.

ЗА БОЉЕ ОДНОСЕ СРБИЈЕ И БИХ: Босна и Херцеговина отвара конзулат у Новом Пазару до краја године

Foto: N. Kočović

 

Ona je prvi ambasador Bosne i Hercegovine koji je boravio u zvaničnoj poseti Novom Pazaru tokom koje se sastala sa predstavnicima lokalne samouprave, Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) i političkih partija.

- Odnosi Bosne i Hercegovine i Srbije su dobri, ali uvek ima mesta za unapređenje. Otvaranje konzulata je dobra prilika da se Bošnjaci iz ovog grada povežu sa Bošnjacima u BiH. Kao što znate, Vlada Srbije je dala saglasnost za otvaranje konzulata, a mi smatramo da je to dobra politička odluka i pozdravljamo je – poručila je Smajić, uz objašnjenje da još uvek nije poznato ko će biti konzul.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac ocenio je da će otvaranje konzulata biti od velikog značaja za građane, kao i da će doprineti bržem rešavanju administrativno-pravnih poslova.

- Značaj otvaranja konzulata je višestruk, kako za dve države, tako i za same građane. Doprineće insitucionalnoj povezanosti i povećanju saradnje u privrednoj, kulturnoj i svim drugim oblastima – kazao je Biševac.

Predsednica BNV Jasmina Curić rekla je da je otvaranje konzulata dobar početak poštovanja principa dobrih diplomatskih odnosa dve zemlje.

Foto: N. Kočović

- Nadam se da će otvaranje konzulata olakšati život građana Sandžaka i BiH, jer Bošnjaci Sandžaka imaju porodične, prijateljske i poslovne veze sa Bošnjacima BiH. To će učvrstiti postojeću saradnju i otvoriti mogućnost za nove vidove saradnje – dodala je Curić.

Ambasadorka Majić sastala se i sa liderom Stranke pravde i pomirenja i potpredsednikom Skupštine Srbije Muamerom Zukorlićem sa kojim je razgovarala o unapređenju odnosa Srbije i BiH na svim poljima, a posebno na interparlamentarnoj saradnji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024