VUČIĆ IZ BRISELA PORUČIO: Sutra teški razgovori, ni u čemu nismo saglasni - za Srbiju mir i stabilnost presudni

Novosti online

17. 08. 2022. u 15:48 >> 15:54

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić boravi danas i sutra u Briselu. Vučić se danas sastao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, nakon čega su se obratili medijima.

ВУЧИЋ ИЗ БРИСЕЛА ПОРУЧИО: Сутра тешки разговори, ни у чему нисмо сагласни - за Србију мир и стабилност пресудни

Foto: Printskrin

Obraćanje Vučića

Vučić se, na početku obraćanja zahvalio Stoltenbergu na otvorenom razgovoru.

- Hoću da se zahvalim, pre svega, Stoltenbergu na tome što je želeo da sasluša poziciju Srbije. Hvala što ste me primili danas u Briselu. Govorili smo o onome što se zbivalo, ne moramo uvek sve da vidimo istim očima. Za nas je važna uloga NATO na Kosovu koju poštujemo.

Vučić je podsetio i da je načelnik Generalštaba Vojske Srbije, po njegovom naređenjenju, stupio u kontakt sa komandantom KFOR-a, kritične noći početkom avgusta, što je, ističe, značajno uticalo na smirivanje tenzija i ublažavanje krize na KiM.

- Poštujemo NATO i KFOR i njihovu ulogu na KiM. Njihova uloga uticala je na ublažavanje tenzija na KiM. Nastavićemo da poštujemo mandat KFOR-a i verujem da ćemo uvek naići na razumevanje i želju Stoltenberga i NATO za obezbeđivanja mira i stabilnosti.

Vučić je naveo da su za Srbiju mir i stabilnost od presudnog značaja.

- Sutra ćemo imati teške razgovore, jer gotovo ni u čemu nismo saglasni, ali Srbija će se držati međunarodnog javnog prava, Briselskog sporazuma, povelje UN, Rezolucije UN, svega što je potpisano. Srbija je vojno neutralna zemlja i tako će i ostati. Naša istorija nije laka, ali želimo učvršćivanje saradnje i sa KFOR-om i NATO i da izbegnemo eskalaciju sukoba. Mi mislimo da nismo napravili nikakvu provokaciju, ali razumem da smo mi sa Balkana dojadili svima u Briselu.

- Ono što je važno za ljude u Srbiji je da smo našu poziciju objasnili i podsetio sam da su upadi na sever nedozvoljeni. Naše je da govorimo o svojoj poziciji i da pokušamo da sačuvamo mir i stabilnost - rekao je Vučić.

Ističe da se Srbija neće opredeljivati nikako drugačije sem kao neutralna, ali da želi dalju saradnju sa NATO i KFOR.

- Niko nije rekao izvinite zbog laži da ćemo da napadnemo. Lagali su za to, kao i za sve drugo. Kao što lažu 180 dana da ćemo da napadnemo nekog u regionu. Srbiji nisu potrebne bilo čije strane baze, Srbija je vojno neutralna, želi da sama obezbeđuje svoju zemlju i svoj narod. I tako će se ponašati i u budućnosti.

Foto: Printskrin

 

Pitanja medija

Vučić je, u odgovoru na pitanja novinara, istakao da srpska vojska i policija ni u jednom trenutku nisu prešli administrativnu liniju.

- Zahvalan sam NATO-u što sa takvim neistinama nije izlazio, za razliku od nekih drugih. Nama ne trebaju tuđe baze, želimo da sami obezbeđujemo naše nebo, zemlju i mir i tako ćemo se ponašati u budućnosti - rekao je Vučić.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je drugačiji pogled zemalja Kvinte i Srbije na situaciju na KiM. Podseća da po Briselskom sporazumu specijalne jedinice tzv. Kosova imaju ograničenu mogućnost da upadaju na sever KiM, da se pravdaju borbom protiv terorizma, a da će Kvinta to uvek podržati.

Vučić je na pitanje koliko brzo Srbija može da reaguje u slučaju da se nad Srbima na severu sprovede nasiljeodgovorio:

- Mislim da je važniji Jensov odgovor na ovo pitanje. I pozicija zemalja Kvinte. Nasilje je u barikadama, a ne u sistematskom sprovođenju pravnog i suštinskog nasilja nad Srbima. Ono što imamo potpisano Briselskim sporazumom je to da je njihovim specijalnim jedinicama ograničen pristup na severu Kosova. Oni često upadaju i koriste situaciju pod izgovorm organuizovanog kriminala. Mi se nalazimo u teškoj poziciji, nemojte da očekujete od Srba da uživaju i kako im je mnogo lepo. Ima nova generacija mladića na severu Kosova koji to više neće da trpe. Oni ne doživljavaju Kosovo kao nezavisnu državu, već kao teritoriju Srbije. Mnogo ima problema, a za nas je važno da sačuvamo mir i nadam se da će biti dovoljno pameti da dođemo do dogovora.

Stoltenberg je rekao da NATO može da deluje brzo, da već ima prisustvo na KiM i da je povećao prisustvo.

- Sama činjenica da imamo skoro 4.000 vojnika na KiM pokazuje našu jasnu posvećenost. Misija KFOR je NATO najveća misija van NATO. Ponovili smo svoju posvećenost za misiju KFOR na KiM. KFOR blisko sarađuje sa drugim činiocima, uključujući i EULEX, a kada stvari postaju teške i opasne, raspoređujemo se i delamo, baš kao krajem jula - rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO kaže da su važni razgovori Beograda i Brisela i pozdravlja što je Vučić došao u NATO i što je angažovan u dijalogu. Najavljuje sastanak sa Kurtijem gde će, kako kaže, njegova poruka ostati ista: eskalacija mora biti sprečena, a NATO nastavlja svoju ulogu na KiM.

- Najbolje bi bilo izbeći potrebu za našim povećanim prisustvom, ali mislim da ono i pomaže da situacija ne eskalira - rekao je Stoltenberg.

Vučić ističe da ne postoje prave zabrinutosti sa strane Kurtija, već se radi o političkom narativu gde se sve koristi protiv druge strane.

- Sto i nešto dana slušamo o željama Srbije da izvrši invaziju na neke entitete ili zemlje u regionu, sve je to kao već trebalo da se desi, ali nije. To znači da su lagali. Uvek je lako iskoristiti ovu političku situaciju na KiM. Tražio sam da NATO sagleda situaciju na KiM i kaže kada smo mi prešli administrativnu liniju. Treba nam racionalan pristup, rešenje, a ne nečije želje za rešenjem u kojem bi se Srbija ucenjivala ili bi joj se naređivalo. Moramo da razgovaramo i nađemo pravo kompromisno rešenje - rekao je Vučić.

Foto: Printskrin

 

Obraćanje Stoltenberga

Stoltenberg je istakao da mu je drago da ponovo vidi Vučića i da je iskoristio priliku da razvora sa njim o tenzijama na severu Kosova i Metohije.

- Cenim priliku da se lično sastajemo da nastavimo razgovore. Da bi se situacija na terenu poštovala, potrebna je odgovornost i Beograda i Prištine. NATO nastavlja da prati situaciju na terenu, ukoliko bi stabilnost bila ugrožena, KFOR je spreman da interveniše. Konstruktivan dijalog je jedini način da se nađe rešenje. Pozdravljam sledeću rundu dijaloga koja će se održati sutra. Sve strane u dijalogu treba da pokažu fleksibilnost i spremnost na kompromis - rekao je on.

Stoltenberg je rekao da NATO ceni dugotrajno partnerstvo sa Srbijom i naglasio da će i dalje dalje raditi na jačanju stabilnosti i mira na Balkanu

Kako je naveo, takođe je bilo reči o ratu u Ukrajini i situaciji u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani.

- Napadi na nuklearne elektrane predstavljaju ozbiljnu pretnju po sigurnost tih postrojenja. Njima se podiže rizik od nuklearnih incidenata i ugrožava stanovništvo Ukrajine i susednih zemalja, ali i cele međunarodne zajednice - rekao je on.

Stoltenberg je izjavio da NATO treba da je neutralni činilac koji obezbeđuje mir i stabilnost i da podržava politički dijalog pod okriljem EU. To je, kako kaže, njegova glavna poruka.

- Mi ćemo biti neutralan činilac - kaže Stoltenberg.

Nakon susreta sa Vučićem, Stoltenberg će razgovarati i sa premijerom privremenih vlasti u Prištini Aljbinom Kurtijem.

Foto: Tanjug AP

 

Sutra predsednika Vučića čekaju razgovori sa visokim predstavnikom za evropsku spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom i Lajčkom, a nakon toga, u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine, uz posrednike EU i sa premijerom privremenih prištinskih vlasti Aljbinom Kurtijem.

Foto: Tanjug AP

 

Predsednik Vučić je uoči odlaska u Brisel imao niz sastanaka.

Susret sa kineskom ambasadorkom

Ranije danas, Vučić je naglasio da je zamolio ambasadorku Kine Čen Bo da se sastanu kako bi je upoznao sa situacijom na Kosovu i Metohiji uoči sastanka u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije.

Vučić je rekao da Srbija ostaje posvećena dijalogu kao jedinom načinu za iznalaženje rešenja za pitanje KiM i da traži da Priština ispuni ono što je dogovoreno, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika republike.

Ambasadorka Čen je istakla da Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i da se zalaže za pronalaženje rešenja u okviru dijaloga, pod okriljem Rezolucije 1244.

BONUS VIDEO - Važno obraćanje Vučića iz Predsedništva Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (168)