VUČIĆ: Želimo dobre i prijateljske odnose da Bosnjacima ali ne zamerajte što volimo Republiku Srpsku

Tanjug

17. 09. 2021. u 21:08

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je dogovor sa Bošnjacima od istorijskog značaja, i da je suština u lekovitomm dijalogu sa Sarajevom, kao i da sa Hrvatskom treba da razvijamo racionalne odnose zasnovane na zajedničkim interesima.

ВУЧИЋ: Желимо добре и пријатељске односе да Босњацима али не замерајте што волимо Републику Српску

Foto: Printskrin

Na pitanje na koju kartu igra Bakir Izetbegović i šta znače njegove najnovije izjave da Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić ne treba da šalju vakcine ili žito u Bosnu i Hercegovinu, niti da govore lepe reči, već da očekuje da prestane sa progonom branioca, Vučić je za tv Pink iz Istanbula rekao da bi Izetbegović da je imalo fer rekao da su vakcine poslate jer su potrebne ljudima, a da za žito važi komercijalni odnos, ali od toga žive i deca i stari.

Vučić je ocenio da Izetbegović nije u pravu, i da je i o odnosimam povodom ratnih zločina i o hapšenjima govorio zbog političkih poena.

On je apelovao na naše pravosudne organe da stupe u kontakt sa bosanskohrcegovačkim i da ovo ne radimo jedni drugima, već da vidimo koje slučajeve možemo da preuzmemo.

Vučić je ocenio i da su pusti snovi i da nikada ne reaguje kada se pominje specijalni status Sandžaka i upitao da li su sigurni da to žele.

Smatra da su Bošnjaci u Sandžaku, kojih je u većini u tri opštine, danas zadovoljniji odnosom države prema njima.

Ukazuje i da Srbija ne želi da menja granice, ali hoće da sarađuje i sa Srajevom i sa Republikom Srpskom kao delom BiH.

- Želimo dobre i prijateljske odnose da Bosnjacima ali ne zamerajte što volimo RS, kao i što mi ne zameramo što volite Tutin, Pazar.... Ja hoću autoput do Sarajeva da bi Bosnaci stignli i do Beograda i do Sarajeva, da budu jednalko blizu. To je politika budućnosti - poručio je Vučić.

Oni koji žive u Srbiji postovaće Srbiju, a neka vole Sarajevo kao i u Banjaluci Beograd.

Napominje i da imamo teško nasleđe u istoriji sa Sarajevom, ali je suština u dijalogu.

- Moramo razumeti bol bošnjaka, ali oni Srba, i prethodnih i poslednjih ratova, da se bolje razumemo - istakao je.

Takođe, sa Hrvatskom moramo imati bolje odonose u budućnosti, ne zasnovane na ljubavi, već racionalne i zasnovane na zajedničkim interesima.

Kaže i da se zaboravlja saradnja sa Severnom Makedonijom i drugim zemljama u širem regionu, navodeći koliko raste trgovinska razmena sa Mađarskom, Bugarskom, Turskom...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega