PARIZ
OD STALNOG DOPISNIKA “NOVOSTI”

VIŠEDNEVNU agoniju na čelu MMF prekinuo je u četvrtak Dominik Stros-Kan lično, podnošenjem ostavke na funkciju direktora, uz obrazloženje da namerava da se u potpunosti posveti pripremi odbrane i dokazivanju nevinosti.

U svojoj ostavci Stros-Kan je prvi put imao priliku da se izjasni o događajima od subote, koji i dalje maksimalno zaokupljaju pažnju svetske javnosti. On je najodlučnije pobio sve za šta ga optužuju, a u pismu upućenom direkciji MMF, izneo je da je pre svega zaokupljen mislima o svojim najbližima.

- Mislim u ovom trenutku najpre na svoju suprugu, koju volim više od svega, na svoju decu, porodicu, prijatelje - napisao je Stros-Kan iz zatvorske ćelije.

UKLETI MANDAT MMF-A GENERALNI direktori MMF u poslednje vreme nikako da do kraja izguraju svoj mandat. Francuz Mišel Kamdesis ostavku je podneo 2000. godine, Nemac Horst Keler je 2004. otišao s te funkcije da bi postao predsednik svoje zemlje, dok je 2007. ostavku dve godine pre isteka mandata podneo Španac Rodrigo de Rato. Niz se nastavlja sa Dominikom Stros-Kanom.

Tako se sada otvorio prostor za spekulacije o imenu njegovog naslednika. Svi kontinenti bi da istaknu svog kandidata, ne hajući za dosadašnje nepisano pravilo da, ukoliko Svetska banka na čelu ima Amerikanca (što je sada slučaj), vrh MMF pripada Evropljaninu, i obrnuto. Zemlje u razvoju smatraju da je došlo njihovo vreme. Ulog je toliko veliki da su neki pobornici teorije zavere čak izneli nagađanja da je u “smeštanju” afere Dominiku Stros-Kanu, ako je toga uopšte bilo, mogao da učestvuje i neko iz interesnih krugova oko MMF a ne samo akteri unutrašnje francuske političke scene, što trenutno, u susret predsedničkim izborima, spada u domen omiljene trač partije.

Spisak pretendenata je dugačak. Francuzi bi na ovoj funkciji ponovo rado da vide svog zemljaka, ovoga puta Žan-Kloda Trišea, direktora Centralne evropske banke, koji je na kraju mandata. Dobro se kotira i aktuelni ministar ekonomije i finansija Kristin Lagard, izuzetni poznavalac američkih prilika i, prema “Forbsu”, jedna od najuticajnijih žena sveta. Ako bi je izabrali, bila bi prva dama na ovoj funkciji. Nemačka bi da postavi nekadašnjeg prvog čoveka Bundes banke Aksela Vebera. Mnogi tipuju i na Turčina Kemala Derviša, bivšeg ministra finansija svoje zemlje i direktora programa za razvoj UN.

Latinska Amerika “gura” najmanje dvojicu, Brazilca Arminija Fragu, nekadašnjeg direktora Centralne banke i Soroševu desnu ruku, i Augustina Karstensa, guvernera Meksičke banke i nekadašnjeg zamenika generalnog direktora MMF.

Azijski kandidati su takođe nagrnuli na sveže upražnjenu fotelju. U red su stali Indijac Montek Sing Ahluvalija i ministar finansija Singapura i visoki funkcioner MMF Karman Šanmugaratnam. Kinezi, međutim, smatraju da ova prestižna funkcija pripada baš njima. Njihov izabranik je Min Žu, bliski savetnik Dominika Stros-Kana.