PARIZ
SPECIJALNO ZA “NOVOSTI”


VEĆINA Francuza, 57 odsto, prema anketi koju je izvršio gledani informativni televizijski kanal BFM, smatra da je uhapšeni direktor MMF-a Dominik Stros-Kan žrtva zavere! Suprotno misli 32 odsto ispitanih, dok se 11 odsto nije izjasnilo.

Stros-Kana su, u međuvremenu, uprkos njegovom protivljenju, ipak obukli u narandžasti zatvorenički kombinezon. Mnogi u Parizu smatraju da se, tako, nastavlja njegovo ponižavanje pred javnošću celog sveta, iako niko ne dovodi u sumnju obavezu da se tačno ispita šta se dogodilo kobne subote u apartmanu 2806 njujorškog hotela “Sofitel”.

Da nevolja po prvog čoveka MMF-a bude veća, zatvorski lekari i psiholozi su procenili da mu je potrebno striktno nadgledanje “da ne bi izvršio samoubistvo”. Ovo je uobičajena procedura, naročito kada je reč o poznatim ličnostima. Stros-Kana, zato, danonoćno nadgledaju kamerama, dok ga stražar obilazi na 15 do 30 minuta. Na obući nema pertle.

Pojavili su se i prvi glasovi iz saveta MMF-a koji traže njegovu smenu, ali to nije mišljenje svih članova.

Za to vreme, advokati Dominika-Stros Kana nastoje da pronađu slabe strane tužbe. Brat oštećene je, tako, izjavio da je ona tek pred televizorom, posle svega, kada se vratila kući, saznala o kome je reč. Iz hotela je, međutim, stigla informacija da tamo uvek ranije obaveštavaju svoje radnike o važnim ličnostima koje će biti gosti. Jedna od sobarica je tako saopštila da je, zbog toga, slika sa Stros-Kanovim likom bila okačena u garderobi spremačica.