PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA

AFERA “Stros-Kan” svakoga dana dobija nove elemente koji ovu nesvakidašnju storiju čini sve pikantnijom. Sada su se, tako, pojavile indicije da je generalni direktor MMF-a kobnog dana možda zaista imao odnos sa sobaricom hotela “Sofitel”, ali da se to desilo uz - obostrani pristanak.

Takvu verziju naveo je “Njujork post”, list koji je prvi izneo u javnost skandal u kojem je glavni akter prvi čovek MMF-a. To bi trebalo da bude jedna od linija odbrane njegovih advokata, ali i ovu vest, naravno, treba uzeti s mnogo opreza.

Druga značajna novost je da sobarica uopšte nije znala o kome je reč! Prosto neverovatno zvuči podatak da je o identitetu čoveka protiv koga je podnela tužbu, saznala tek kada je, po povratku iz policijske stanice, kod kuće gledala televizijski program.

Sada se zna nešto više i o ženi koja je podnela tužbu, iako njen lik, za kojim tragaju novinari iz celog sveta, još ostaje van domašaja. Zove se Nafisatu Dialo, a kolege je zovu - Ofelija. Crnkinja je, poreklom iz Gvineje, mada neki izvori navode i da je iz Gane. Živi u Bronksu, u malom stanu koji je iznajmila prošle zime na četvrtom spratu šestospratnice od cigala, tipičnnom za ovaj kvart, ima 33 godine, i sama podiže šesnaestogodišnju kćerku Dejnu. U Americi ima boravišnu kartu, a u hotelu “Sofitel” se zaposlila pre tri godine. Poslodavci kažu da je radila - besprekorno. Direktor hotela Horhe Tito ističe da je za posao koji obavlja od kompanije ocenjena sa 4,5, od maksimalnih 5 bodova.

Malobrojni prijatelji do kojih su stigli novinari je predstavljaju kao veoma diskretnu i stidljivu, uvek smirenu ženu. Neki je opisuju kao zgodnu, ali su daleko brojniji oni koji tvrde da je više nego prosečne spoljašnosti. Posle subotnjeg događaja, dva dana je provela plačući, okruženje kaže da je u šoku posle svega što se dogodilo, a FBI je sada skriva na sigurnom, da bi je zaštitio od medijskog pritiska.

Za to vreme, Dominik Stros-Kan je proveo prvu noć u ozloglašenom zatvoru “Rajkers ajlend”. Ovo njujorško ostvro na Ist Riveru, na 170 hektara ima čak deset zatvora i oko 15.000 zatvorenika. Generalni direktor MMF-a je u najmanjem krilu, sa svega tridesetak zatvorenika, ima pravo na individualnu ćeliju od tri sa četiri metra, pravo da nosi svoju odeću, a stražari će ga pratiti na svakom koraku, zbog njegove bezbednosti. Dekor drastično različit, u odnosu na hotelski apartman od 150 kvadrata, sa salonom za konferencije, plaćen, za jednu noć, 3.000 evra, samo nekoliko dana ranije. U ovaj isti zatvor bio je doveden i finansijski magnat Bernard Mejdof.

O sudbini Dominika Stros-Kana sledeći put odlučivaće tzv. velika porota, 20. maja, posle čega tek počinje proces. Tom prilikom, ponovo će se razmatrati mogućnost puštanja da se brani sa slobode, uz kauciju. DSK je ponudio milion dolara.

Generalni direktor MMF-a je, inače, optužen po sedam tačaka optužnice, i prema informacijama iz suda, rizikuje ukupno čak 74 godine i tri meseca zatvora! Jedan od njegovih aduta u odbrani je i da je kobnog dana, u vreme koje je prvo navedeno kao trenutak agresije, ručao s kćerkom u restoranu.

U Francuskoj i dalje vlada neverica, a najveći broj javnih ličnosti i političara se uzdržava od bilo kakvog komentara, pozivajući se na pretpostavku nevinosti. Socijalistička partija je u utorak održala vanredni sastanak na vrhu, a udarac koji je ova stranka dobila hapšenjem Stros-Kana, poredi se sa “kataklizmom” od 21. aprila 2002. godine, kada je kandidat ekstremne desnice Žan-Mari Lepen izbacio iz predsedničke trke Lionela Žospena.

Kada je reč o “zaverama”, ima i onih koji iznose “naučno - fantastične” pretpostavke, da bi one mogle da stignu čak sa tri strane: iz MMF-a, iz konkurentske političke struje, pa čak i iz njegove partije, koja ima više predsedničkih pretendenata!