LIBIJSKA vlada najavila je da će prekinuti paljbu u Misrati, izolovanom pobunjeničkom uporištu na zapadu zemlje, dok se lokalna plemena ne dogovore o rešenju sukoba u tom gradu, gde je, prema stranim procenama, do sada svakodnevno ginulo u proseku 11 ljudi.

Pucnjava se u nedelju, ipak, čula iz Misrate, a pobunjenici su optužili Gadafijevu vlast da „fingira“ primirje.

Zamenik libijskog ministra spoljnih poslova Kaled Kaim izjavio je da je vojska obustavila operacije protiv pobunjenika u Misrati, ali da se nije povukla iz grada, kako bi omogućila lokalnim plemenima da pronađu mirno rešenje.

- Plemena nameravaju da reše problem u roku od 48 sati i mi verujemo da će ova bitka biti rešena mirnim, a ne vojnim putem - rekao je Kaim na konferenciji za novinare u Tripoliju.

POLETELI “PREDATORI“ POBUNJENICI su optužili Gadafija da igra „prljavu igru“ u Misrati, jer je, uprkos obećanjima o prekidu vatre, vojska u tom gradu ispalila više projektila. Oni dodaju da su se Gadafijeve snage samo „malo sklonile sa ulica“, ali da se spremaju da ponovo napadnu. U međuvremenu, u prvom napadu američke bespilotne letelice „predator“, čiju je upotrebu pre četri dana odobrio američki predsednik Barak Obama, uništen je sistem za lansiranje raketa kojim su, navodno, gađane civilne mete u Misrati, naveo je AP.

On je, kako prenose agencije, ranije najavljivao da će se vojska povući iz Misrate i prepustiti lokalnim plemenima da reše sukob - bilo pregovorima, bilo silom.

Užestokim okršajima u Misrati u subotu, 210 kilometara istočno od prestonice Tripolija, poginulo je 28 a ranjeno 100 osoba, javio je AFP.

Urednik Bi-Bi-Sija za Bliski istok Džeremi Bouen piše da su civilne žrtve u Misrati simbol problema koje misija NATO u Libiji ima tokom svog drugog meseca. Lake mete su, kako navodi, uništene, ali libijska vojska „dole na terenu nastavlja da funkcioniše“.

- Zato, iako se vazdušni napadi nastavljaju, Britanija i Francuska traže druge načine da pomognu pobunjenicima. Njihova najnovija ideja je da pošalju vojne savetnike, da pokažu pobunjenicima kako da budu bolji vojnici - analizira urednik Bi-Bi-Sija i konstatuje da u ovom trenutku, politički i diplomatski kontakti ne primiču rat kraju.

Britanija i Francuska su, prema rečima Bouena, jastrebovi NATO u Libiji i nisu spremni da pregovaraju dok pukovnik Gadafi ne ode.

- To znači da nemaju jednostavan ili brz „izlaz“ iz rata. Slanje vojnih savetnika znači da produbljuju svoje učešće u sukobu - navodi u analizi Džeremi Bouen i tvrdi da Gadafi ne pokazuje bilo kakve znake pomeranja, a kamoli napuštanja bojišta.

- Jastrebovi su, u međuvremenu, ponovo uzleteli i u Americi - tako je republikanski senator Lindzi Grejem kritikovao „mekanu“ politiku predsednika Obame prema Libiji, zatraživši da SAD preduzmu akciju i izvan mandata koji im je odredila rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Senator bi hteo da se Tripoli bombarduje tako da se ljudi iz Gadafijevog bliskog okruženja jutrom „bude zapitani da li im je taj dan poslednji“.

- Preti zastoj u vojnoj akciji, i jedini način za koji ja znam da će biti odgovarajući jeste da se izvrši pritisak na Tripoli - kaže senator Grejem. - Tako da ne bih dozvolio da mandat UN sprečava da se uradi ono što je ispravno.