BRITANIJA šalje vojne oficire koji treba da pomognu libijskim pobunjenicima da poprave organizaciju, komunikaciju i logistiku - objavio je šef diplomatije Vilijem Hejg. On je kazao da “vojni savetodavni tim” neće učestvovati u obučavanju ili naoružavanju pobunjenika, niti će pomagati u njihovim vojnim operacijama.

NATO je, istovremeno, saopštio da izvodi udare po komandnim centrima libijskog vođe Gadafija, uključujući Tripoli i brigadu koja, kako smatraju, predvodi napade na civile. Libijska novinska agencija Džana ranije je izvestila da su u vazdušnim napadima koje je u utorak izveo NATO pogođeni Tripoli, Gadafijev rodni grad Sirt i Azizija, južno od prestonice.

Zamenik libijskog ministra spoljnih poslova Haled Kaim izjavio je da su ovi udari izvedeni “na zahtev pobunjenika koji se spremaju da izvedu masakr”.

Komandant vojnih operacija NATO u Libiji, kanadski general Šarl Bušar, optužio je Gadafijeve snage da se kriju po bolnicama i školama i da u gradu Misrati sa krovova džamija pucaju na civile, što je “nepošteno i nemoralno”, preneo je Rojters. General tvrdi da bi patnje civila u Misrati bile mnogo veće, a žrtava na hiljade da NATO nije tamo.

Evropska unija je saopštila da će pokrenuti “vojnu operaciju za humanitarnu pomoć Libiji” ako to zatraže Ujedinjene nacije. Portparol evropskog šefa diplomatije Ketrin Ešton kazao je da se ne zna koliko će vojnika učestvovati u misiji, ali da će ih svakako biti manje od hiljadu. Savet EU ranije ovog meseca složio se da pokrene operaciju “Eufor Libija”, koja bi, na zahtev UN, “doprinela sigurnom kretanju i evakuaciji raseljenih i pomogla humanitarnim agencijama”.

Italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini izjavio je da je u sukobima u Libiji do sada poginulo 10.000 ljudi, a da ih je povređeno 55.000. On je, u stvari, preneo podatke Prelaznog nacionalnog saveta libijskih pobunjenika.

Fratini je najavio da će se na sastanku međunarodne kontakt-grupe u Rimu sledećeg meseca razmatrati kako da se omogući prodaja nafte u istočnom delu Libije, koji je pod kontrolom pobunjenika.

Ponovo se vodi i debata o prirodi pokreta Gadafijevih protivnika. Abdel-Moneima Moktara ubila je iz zasede libijska vojska prošle nedelje na istoku zemlje. Američka agencija AP javlja da je za ovog čoveka to bio kraj putovanja koje je započelo u Avganistanu, gde se borio kao džihadista.

Gadafijeva vlada je saopštila da je Moktar bio član Al Kaide. On je, pre smrti, poricao veze sa terorističkom mrežom Osame bin Ladena.

Prisustvo islamističkih ekstremista briga je zapadnih nacija koje su napale Gadafija - protivnika verskih fundamentalista. Mustafa Gerijani, portparol pobunjenika, tvrdi da su ekstremisti u njihovim redovima - izuzetak.

Al Kaida je 2007. saopštila da se udružila sa Libijskom islamskom borbenom grupom, čiji je pokojni Moktar bio član, i koja je tada dospela na američku listu terorističkih organizacija. Grupa se 2009. javno odrekla nasilja, a više od 100 njenih članova je potom oslobođeno.

Britanske vlasti, zvanično, veruju da se ova libijska organizacija drži svog “zaveta” na nenasilje, i da nema veza s Al Kaidom.