UJEDINJENE nacije pozvale su zaraćene strane u Libiji na hitan prekid vatre, pošto su bratoubilački sukobi na zapadu zemlje, za kontrolu nad Misratom, odneli veliki broj života. Tačan broj poginulih se, u stvari, ne zna. UN pominju 12 nastradalih u najnovijem obračunu, a pobunjenici tvrde da je u Misrati poginulo oko 1.000 ljudi, a 3.000 ih je ranjeno otkako je pre šest nedelja vojska lojalna Gadafiju počela da granatira taj treći po veličini grad u Libiji.

Portparol libijske vlade Musa Ibrahim odbacio je optužbe, rekavši da želi da vidi dokaze za te navode. On je, inače, u ponedeljak rekao da je u sukobe u njegovoj zemlji umešana Al Kaida i da se ta činjenica svakodnevno dokazuje. Ibrahim je rekao da vlada ima informaciju da je jedan od lidera Al Kaide, Abdelhakim Hasadi, koji se borio u više zemalja, uključujući Irak i Avganistan, napustio Bengazi i otišao u Misratu. Prema njegovim rečima, Hasadi koristi stari egipatski brod, pun oružja i opremljen komunikacionom opremom.

BROD ZA 5.000 STRANIH RADNIKA LONDON/TRIPOLI - Velika Britanija će poslati brod koji će prevesti oko 5.000 stranih radnika iz opkoljenog libijskog grada Misrate na bezbedno mesto, saopštio je portparol britanske misije u Ujedinjenim nacijama Danijel Šepard. Istovremeno, specijalni izaslanik svetske organizacije u Libiji Abdul Ilah al Katib i koordinator humanitarnih poslova UN Valeri Ejmos sastali su se u Tripoliju sa libijskim premijerom Bagdadijem Mahmudom i ministrom spoljnih poslova Abdelatijem Obeidijem, zahtevajući da snage Moamera Gadafija okončaju višenedeljne napade na ovaj grad, oko 200 kilometara istočno od Tripolija. Generalni sekretar UN Ban Ki-mun u međuvremenu je saopštio da je postignut dogovor sa libijskom vladom o slanju humanitarne pomoći u libijsku prestonicu, ne navodeći više detalja.

Za nerede na Bliskom istoku i na severu Afrike, iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad okrivio je - Zapad.

- Pokušavaju da prouzrokuju razaranje i da izazovu ratove između naroda i vlada, da bi im prodavali oružje - kazao je on.

U međuvremenu, iz NATO saopštavaju da su uvereni u prispeće još borbenih aviona za napade na Gadafijeve snage. Neimenovani zvaničnik Alijanse rekao je da NATO, s obzirom na trenutnu dinamiku izvođenja operacija, ima dovoljno sredstava, ali da će za operacije zapadne koalicije u Libiji biti potrebno još devet borbenih aviona, “jer su Gadafijeve snage raštrkane i lako prenosive”, javio je AP.

Ambasador Rusije pri NATO Dmitrij Rogozin pozvao je u ponedeljak zemlje Zapada da prestanu da krše Rezoluciju 1973 Saveta bezbednosti UN o Libiji, naročito u delu koji se odnosi na isporuke oružja toj zemlji.

- Imamo podatke da sve više i više neke evropske države nastupaju na strani libijskih pobunjenika - rekao je Rogozin tokom video-konferencije Moskva-Brisel i ocenio da još niko nikada nije postigao uspeh gaseći požar kerozinom.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun izjavio je da su UN postigle dogovor s libijskom vladom o slanju humanitarne pomoći u libijsku prestonicu Tripoli. UN već obezbeđuju humanitarnu pomoć za pobunjeničko uporište Bengazi.

***************************************************

SAIF GADAFI NEGIRAO DA SU CIVILI BILI META NAPADA

TRIPOLI- Sin libijskog lidera Saif al-islam Gadafi demantovao je u ponedeljak da su, u borbama s pobunjenicima, civili bili meta napada vladinih snaga.

"Nismo počinili nikakav zločin protiv našeg naroda", izjavio je Saif Gadafi u intervjuu za "Vašington post" u Tripoliju.

„VIKILIKS“: SAD FINANSIRALE SIRIJSKU OPOZICIJU STEJT department je tajno finansirao sirijsku opoziciju, saznaje se iz poverljive američke diplomatske prepiske koju je objavio veb-sajt “Vikiliks”, piše u “Vašington postu” od ponedeljka. Prema tim izveštajima, od 2006. grupa sirijskih opozicionara u egzilu dobila je iz Vašingtona šest miliona dolara da pokrene satelitsku televiziju Barada, sa sedištem u Londonu, kao i za finansiranje aktivnosti u Siriji. Barada je počela da radi u aprilu 2009. godine i izveštavala je s masovnih protesta u Siriji protiv predsednika Bašara al Asada koji su počeli prošlog meseca.

On tvrdi da su lažni dokazi protiv libijske vojske, koja navodno otvara vatru na demonstrante.

"Ne prihvatam to da libijska vojska ubija civile. To se nije dogodilo. To se nikada neće dogoditi", poručio je Saif Gadafi, a preneo AFP.

On je rekao da o reformama u Libiji može biti reči tek pošto še završi obračun sa teroristima. Najveći problem su teroristi i naoružana milicija. Kad se jednom njih rešimo, sve će biti rešeno, rekao je Saif Gadafi.

Govoreći na tečnom engleskom i bez savetnika, Saif Gadafi kaže da su protivnici njegovog oca brutalni teroristi i gangsteri, koje predvodi Al Kaida, a koja će se uskoro urušiti zbog unutrašnjih podela. On kaže da je rat protiv Libije pokrenut na osnovu glasina i propaganda i u potpunosti odbacuje tvrdnje da su libijske snage pucale na mirne demonstrante i ubile stotine njih.

"Želimo da Amerikanci pošalju misiju koja bi ustanovila činjenice o tome što se desilo u Libiji. Ne plašimo se Međunarodnog krivičnog suda. Uvereni smo i sigurni da nismo počinili nikakav zločin protiv našeg naroda", kaže Saif Gadafi.

*******************************

VIŠE OD 130 ŽRTAVA NAPADA GADAFIJEVIH SNAGA

TRIPOLI - U napadu snaga lojalnih libijskom lideru Moameru Gadafiju, u poslednja 24 sata, ubijeno je više od 100 ljudi u okrugu Al Džabal al Garbi koji je pod kontrolom libijskih pobunjenika, dok je 25 poginulo u poslednja dva dana u gradu Misrata. Isti izvor je potvrdio da od nedelje ima 110 mrtvih civila i pobunjenika u ta dva libijska grada što je potvrdio i stanovnik grada Nalut i optužio Gadafijeve snage da sprovode masakar u planinskom regionu, prenela je agencija AFP.

"Bilo je najmanje 100 mrtvih u dva dana. Oni su ispaljivali rakete na kuće i bolnice. Nekoliko porodica je moralo da pobegne ka Tunisu", potvrdio stanovnik drugog libijskog grada Nalut udaljenog 235 kilometara zapadno od prestonice u blizini granice sa Tunisom.

Portparol libijskih pobunjenika Džemal Salem u izjavi za agenciju Rojters rekao je da Gadafijeve snage i danas granatiraju Misratu istočno od Tripolija na obalama Mediterana, gde je od nedelje porastao broj žrtava na 25, pošto je preminulo nekoliko teško ranjenih osoba. Gadafijeve snage u ponedeljak su bombardovale istočne, zapadne, južne i centralne delove Misrate, rekao je Salem optužujući ih da su koristili kasetne bombe i da su ispalili, najmanje 21 (takvu) bombu tokom napada.