PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA


BERNAR Valero, portparol Ministarstva spoljnih poslova Francuske, zemlje koja je prva priznala ustanike u Libiji, organizovala i započela vojnu intervenciju, ističe za „Novosti“ da akcija teče po planu i istovremeno naglašava da se ne mogu povlačiti paralele s intervencijom NATO-a u bivšoj Jugoslaviji, bez obzira na „sličan datum“.

* Kako vidite ulogu Francuske u vojnoj akciji u Libiji?

- Bili smo prvi koji su intervenisali u subotu pre podne, slanjem aviona u obezbeđivanje zone iznad Bengazija. Izvršili smo i prve napade protiv vojnih ciljeva u Libiji. Prethodnih dana, diplomatsko mobilisanje Francuske je bilo potpuno, s rezolucijom SB UN i, u subotu, organizovanjem samita u Jelisejskoj palati - kaže Valero.

* Šta je cilj akcije?

- Naš jedini cilj je da zaustavimo ofanzivu Gadafija i zaštitimo građane.

* Jeste li zadovoljni načinom na koji se akcija trenutno odvija?

- Jesmo. Intervencija se odvija dobro. Već su primetni pozitivni efekti na terenu. Pritisak na Bengazi popušta, Gadafijeve snage su oslabljene, a na striktno operativnom planu, stvari se odvijaju zadovoljavajuće.

* Može li se povući paralela između akcije u Libiji i one u SRJ?

- Te dve situacije nisu uporedive. Slučaj je potpuno različit.

* U čemu?

- Najpre, jer ne učestvuje NATO, zatim, jer su to same tražile arapske zemlje, i zato što u tome učestvuje koalicija zemalja na dobrovoljnoj osnovi.