TOKIO - Japanski inženjeri su danas priznali da zakopavanje oštećenog nuklearnog kompleksa Fukušima u pesak i beton možda predstavlja jedini način da se spreči katastrofalno širenje radijacije, što je metod koji je korišćen prilikom černobilske nuklearne katastrofe 1986. godine.

Ovo je prvi put da predstavnici korporacije "Tokio elektrik pauer", koja rukovodi oštećenim nuklearnim kompleksom, pominje opciju zakopavanja Fukušime, što je, verovatno, znak da dosadašnji pokušaji hlađenja reaktora vodom iz helikoptera ne daju očekivane rezultate.

"Nije nemoguće da odlučmo da zabetoniramo reaktore. Ali sada prvo želimo da pokušamo da ih ohladimo", izjavio je jedan predstavnik kompanije "Tokio elektrik pauer", preneo je Rojters.

Problemi u nuklearnom komplesku nastali su kada su posle zemljotresa jačine oko 9 stepeni Rihterove skale, koji je 11. marta pogodio severoistok i istok Japana, usled nestanka struje prestali sa radom sistemi za hlađenje reaktora koji su zbog toga počeli da se tope.

Četiri od ukupno šest reaktora u Fukušimi pretrpeli su požare, eksplozije, oštećenja struktura u kojima su smeštena jezgra reaktora, kao i delimično topljenje ili porast temperature u bazenima u kojima je skladišteno potrošeno nuklearno gorivo.

REAKTOR 4 SUTRA MOŽDA DOBIJA STRUJU

Reaktor 4 u oštećenom nuklearnom kompleksu mogao bi već sutra ujutro da dobije struju, saopštila je danas korporacija "Tokio elektrik pauer".

Japanska agencija za nuklearnu bezbednost je ranije saopštila da bi sutra ujutro struju mogli dobiti reaktori 1 i 2.


EVAKUACIJA STRANACA

Američki Državni sekretarijat je saopštio da je u četvrtak uzleteo prvi avion sa Amerikancima koji se evakuišu iz Japana i da još jedan treba da uzleti danas, a i druge strane vlade počinju da izvlače svoje državljane iz zemlje pogođene katastrofalnom nesrećom.

Sjedinjene Države su upozorile svoje državljane da se situacija u okolini oštećene nuklearne elektrane Fukušima pogoršava i naredile im da se udalje najmanje 80 kilometara od tog područja, preneo je Glas Amerike.

Državi sekretarijat nije naredio evakuaciju, ali organizuje letove za sve koji žele da odu. Britanija, Kina i Francuska su među ostalim državama koje organizuju transport svojih državljana iz Japana.

BUGARSKI KONZUL SVOJEVOLJNO NAPUSTIO JAPAN

Bugarski konzul u Japanu Čavdar Gradinarski napustio je tu državu svojevoljno, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova Bugarske.

Prema saopštenju, taj postupak će se odraziti na njegovu karijeru.

Ovaj Bugarski konzul je, takođe, odbio da ukaže pomoć jednom bugarskom državljaninu koji se trenutno nalazi u bugarskoj ambasadi u Japanu.

Bugarski građanin koji se nalazi u ambasadi u Tokiju, saopštio je da trenutno ima samo četiri čoveka u ambasadi.


PREVISOKE TEMPERATURE U BAZENIMA U FUKUŠIMI

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), sa sedištem u Beču, saopštila je danas da je temperatura u bazenima za skladištenje nuklearnog materijala u nuklearnom postrojenju "Fukušima Daići" u Japanu previsoka.

Prema ekspertima IAEA uobičajena temperatura u bazenima za skladištenje treba da bude manja ispod 25 stepeni Celzijusovih, ali ona od 14. marta raste, uprkos nastojanjima, da u nedostatku struje neophodne za hlađenje, vodom iz helikoptera i kamiona temperatura bude smanjena.

Prema IAEA temperatura u bazenu jedinice 5, prema poslednjem merenju, je iznosila 65,5 stepeni, a 62 stepena u jedinici 6.

"Istrošeno gorivo iz nuklearnog reaktora je visoko radioaktivno i stvara veliku toplotu. Operateri nuklearnih elektrana obično taj materijal skladište u bazenu sa vodom, kako bi se hladilo istrošeno gorivo i stvorio štit za radioaktivnost. Voda u bazenu za istrošeno gorivo se neprestao hladi kako bi se smanjila toplota od nuklearnog maerijala", objašnjeno je u saopštenju IAEA.

Temperatura bazena sa istrošenim gorivom se održava stalnim hlađenjem, što iziskuje neprestani izvor struje, koje u nuklearki Fukušima još nema.