BIJELJINA - Skupština opštine Bijeljina trebalo bi već na prvoj sledećoj sednici da usvoji odluku, po kojoj će se promeniti 90 odsto imena ulica u bijeljinskoj mesnoj zajednici Janja, u kojoj živi najveći broj Bošnjaka u ovoj opštini.
Po rečima načelnika opštine Bijeljina, Miće Mićića, komisija za usaglašavanje naziva ulica, za većinu ulica u Janji je pronašla nazive prihvatljive i za Srbe i za Bošnjake, dok i dalje postoje nesuglasice oko nekoliko ulica u samom gradu. Nesuglasice postoje ne samo između dva naroda, već i unutar samih naroda, kao posledica različitog viđenja određenih istorijskih perioda.
- Najspornije su četiri ulice kojima su imena promenjena u toku rata. To su ulice Srpske dobrovoljačke garde, Meše Selimovića, Potporučnika Smajića i Đenerala Draže Mihailovića. Ta promena nije do opštinske administracije, moraćemo da sačekamo da se komisija usaglasi - rekao je Mićić.
Promena naziva bijeljinskih ulica je često navođena kao jedan od uslova za skidanje sankcija američke administracije prema Bijeljini, koje su trajale od 2001. do 2008. godine, a kao razlog za njih je navedeno nepoštovanje ljudskih prava.
Interesantno je da je sporna ulica potporučnika Smajića, muslimana koji je poginuo kao oficir JNA na hrvatskom ratištu, dok u grupi imena iz “ratničke istorije” potpuno odudara ime velikog pisca Meše Selimovića, koji je u ovom slučaju postao “neprihvatljiv”.