U svim hramovima Srpske pravoslavne crkve širom Austrije, uz prisustvo značajnog broja vernika, jutros je proslavljen najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs.

Služenju prve ponoćne praznične Svete liturgije u subotu uveče prisustvovalo je više stotine vernika u sva tri hrama srpske pravoslavne crkve u Beču.

U ponoć između subote i nedelje u hramovima "Svetog Save", "Uspenija presvete Bogorodice" i "Vaskresenja Hristova" u Beču vernici su prisustvovali bdenju i pratili tradicionalni ophod oko crkve.

Slavljenje Vaskrsa počelo je jutarnjom Vaskršnjom liturgijom, danas, na sam dan ovog velikog hrišćanskog praznika koji predstavlja Hristovu pobedu smrti i vaskrsenje, a liturgiji je prisustvovao veliki broj vernika, pošto je, za razliku od prošle godine srpski Vasrks pao nedelju dana posle katoličkog pa deca nisu bila na raspustu, te su naši zemljaci ostali u Austriji.

PROČITAJTE JOŠ: Vaskrs i narodna tradicija

Nakon služenja Vaskršnje liturgije podeljena su vaskršnja jaja, a proslavljanje Vaskrsa nastavljeno je tradicionalnim međusobnim kucanjem ofarbanim vaskršnjim jajima pozdravljanjem "Hristos Voskrese - Vaistinu Voskrese" i prazničnim trpezama u krugu porodice.

Na trpezi se našla i tradicionalna vaskršnja pečenica, koju su mnogi, pošto je juče bilo lepo vreme, pripremali na javnim mestima predviđenim za roštiljanje u Beču.