U Beču je održan 16. Svetosavski bal, kojim se neguje tradicija srpskih balova u austrisjkoj prestonici duga gotovo dva veka. Zvucima Svetosavske himne, koju je otpevao operski pevač Nenad Marinković, uz pratnju pijanistkinje Jovane Misaljević, počeo je sinoć program ovogodišnjeg Svetosavskog bala u organizaciji Austrijsko-srpskog društva.

Tradicija slovenskih balova započeta je pre više od jednog i po veka, kada su u prestonici Austrije živeli mnogi znameniti Srbi tog vremena, a knez Miloš Obrenović (1780-1860) poželeo da ih jednom godišnje okupi na prigodnoj svečanosti.

Tim povodom je od čuvenog austrijskog kompozitora Johana Štrausa Mlađeg naručio kompoziciju koja je, pod nazivom srpski kvadril , predstavljena 1846. godine na prvom Slovenskom balu u Beču.

PROGRAM U nastavku je usledilo neizostavno izvođenje Srpskog kvadrila koji je ove godine izvela Jovana Misaljević. Tokom programa nastupila je i sopran Aleksandra Milovanović, izvodeći ariju iz opere Boemi Đakoma Pučinija, kao i Nenad Marinković, član i solista hora Arnold Šenberg, koji je izveo pesmu "Na noćištu". Srpsko kulturno-umetničko društvo "Karađorđe" iz Beča je izvođenjem gradskih igara iz Srbije, podsetilo na balove ondašnjeg Beograda u kome se osećao bečki glamur, ali i srpska posebnost.

Na narednom balu, održanom 1847, među gotovo 3.000 prisutnih bili su i Vuk Karadžić, Petar Petrović Njegoš i knez Miloš, a, kako navode hroničari, posebnu pažnju je privlačila Vukova kći Mina.

Mina Karadžić je i inače bila među najotmenijim damama na bečkim balovima, na kojima se isticala jedinstvenim izgledom: odevena u srpsku nošnju sa libadom obrubljenom srmom, suknjom sa obaveznim pojasom i čipkom vezenom košuljom.

Bio je zapažen i bal 1861, na kome su se, pored najuglednijih bečkih Slovena, stranih diplomata, srpskih ministara i njihovih supruga, visokih oficira, dvorskih dama, pojavili i austrijski državni ministar Šmerling, ruski, mađarski i poljski plemići, pisci Ivan Mažuranić i Petar Preradović, general Stratimirović...

Svirao je Štrausov orkestar, a plesali su igru lepa Maca, kvadril, valcer, kolo srpsko, kolo hrvatsko, kolo slavonsko, polka, mazurka da bi, kako je zapisao jedan od učesnika, oko ponoći sva slovenska mladež zaigrala uz junačku pesmu "Rado ide Srbin u vojnike" .

U ime vladike Irineja Bulovića, slavsku sveću je, u prisustvu predsednika Austrijsko srpskog društva Marka Stijakovića, sinoć upalio protojerej stavrofor Petar Pantić, arhijerejski namesnik Srpske pravoslavne crkve za Austriju.

Ni ovogodišnji bal se nije mogao zamisliti bez delića bečke tradicije i debitantkinja i debitanata, koji prvi put dolaze na bal i tako zvanično ulaze u svet odraslih.

Ovoga puta to su bili članovi plesne škole Black &White koji su izveli tradicionalnu koreografiju balskog otvaranja.

Porukom "Neka bude bal" otvoren je 16. Svetosavski bal u Beču, a zvuci ansambla "Danica" iz Salcburga, sa Zoranom Šijakovićem na čelu, popunili su plesni podijum.

Specijalni gosti ovogodišnjeg balskog programa bili su umetnici Ognjen Radivojević i Nenad Milosavljević Neša Galija.

Uz bogatu lutriju, ples, pesmu i igru, nastavljeno je druženje do zore. Kompletan prihod od balske lutrije namenjen je bečkom Karitasu. Svetosavskom balu je prisustvovao veliki broj srpskih studenata u Beču, kao i predstavnici austrijskih institucija i diplomatskog kora.

Ovogodišnjem balu prisustvovali su i Milorad Simić, lični izaslanik i savetnik predsednika Srbije Tomislava Nikolića, direrktorka Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu Slavka Drašković, poslanik Slobodarske stranke Austrije (FPO) Eduard Šok, Hans Arsenović iz stranke Zeleni, kao i gosti iz Mađarske, Švedske, Nemačke, Belgije i drugih zemalja.

Pošto je Beč u svetu poznat kao grad balova, Srbi Svetosavskim balom daju svoj doprinos slici austrijske prestonice i srpski bal je uvršten u balski kalendar Austrije.