NEGOTIN - Ljubinka i Živojin Jovanović i ovog leta u dvorištu svog negotinskog doma, u ulici Stanka Paunovića 31, podigli su srpsku i švajcarsku zastavu. Srpsku trobojku na vrhu jarbola, švajcarsku crvenu sa belim krstom ispod naše. I to im je deo rituala kad god dolaze u zavičaj, a dolaze triput godišnje.

- Za nas je isticanje srpske zastave pre svega patriotski čin, a švajcarske iskazivanje poštovanja prema državi u kojoj i mi i naš sin i snaha živimo i radimo, i u kojoj nam se školuju unuci - kaže Živojin Žika Jovanović.

Poreklom Mokranjci, iz sela koje je iznedrilo potomke rodonačelnika srpske muzike Stevana Stojanovića Mokranjca, Jovanovići ne kriju ponos što su deo dve tradicije, srpske i švajcarske. Kroz osmeh kažu da ni njihova ideja da na jarbol podignu obe zastave za obe njihove domovine nije mogla proći bez problema.

BOLjI ŽIVOT
U potrazi za boljim životom, Jovanovići su krenuli pre 33 godine i posle decenije rada u Nemačkoj, skrasili se u švajcarskom gradu Herisau, središtu kantona Apencel Auseroden, na desetak kilometara od Sent Galena i osamdesetak od Ciriha. Ova zemlja im je tako, uz Srbiju, postala druga domovina.

- Srpsku zastavu nismo kupili u Srbiji, već u Švajcarskoj. Ovde se proizvode samo one koje se navlače na drveni jarbol, a ne one sa alkama koje prolaze kroz sajlu. Kako jarbol nisam tek tako mogao da donesem, izrađen je ovde po mom nacrtu - dodaje Živojin.

- U Švajcarskoj nam je sin Dejan, snaha Lalica, unuci Danijel i Stefan. Suprug je u penziji, a ja još radim. Verovatno ćemo se vratiti u Srbiju kad se penzionišem. Ali pošto su se naši već vezali za Švajcarsku, možda ćemo živeti i tamo i ovde - dodaje Ljubinka.