ZAGREB

OD STALNOG DOPISNIKA

USTAŠIZACIJA i napadi na lidera Srba Milorada Pupovca, ponovo su dobili na zamahu u Hrvatskoj.

Prošlog vikenda članovi HOS u crnim uniformama i sa zastavama na kojima je pisalo "Za dom spremni" postrojili su se na trgu u Koprivnici, a zatim krenuli prema kampusu gde su se igre održavale. Sportske igre veterana organizovalo je Udruženje dragovoljaca HOS Koprivnice, a prisustvovao im je i ministar branitelja Tomo Medved. Na skupu je bio i Marko Skejo, kao ratni zapovednik HOS-ove bojne "Rafael Boban", a uzvikivalo se "Za dom spremni" i pevalo "Lijepo li je Hrvat biti".

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, koji je iz SDP-a, nije se ogradio od događaja na skupu, a iz saopštenja grada Koprivnice može da se iščita kako je grad finansijski pomogao organizatorima sa oko 700 evra, ali da niko ne može predvideti što će se na skupu dogoditi i govoriti.

- Hrvatsko se društvo igra vatrom - komentarisao je događaje u Koprivnici istoričar dr Tvrtko Jakovina. - Ako želi Hrvatsku koju će određivati Skejo, onda je ovo normalan trend. Hrvatska po meri Skeje odgovara određenom broju građana koji smatraju da mogu živeti od hrvatstva, i to od ovakvog, šovinističkog, ustaškog. To je jedina tačka oko koje se ta populacija okuplja.

Kaže da država hrani te ljudi koji licitiraju domoljubljem i stalno se pomeraju granice prema rehabilitaciji NDH.

Istoričar dr Ivo Goldštajn kaže da je koprivnički defile HOS značajan korak u legalizaciji pozdrava "Za dom spremni" i daljoj ustašizaciji Hrvatske.

- Duh je pušten iz boce i teško ga je vratiti - smatra Goldštajn. - Skupovi sa ustaškim pozdravom postali su, voleli mi to ili ne, deo uobičajenog političkog života. Takvi događaji više nisu pojedinačni slučajevi, nego su deo organizovane kampanje.

A u nedelju je udruženje veterana Hvidra ponovo napalo Milorada Pupovca, kojeg je optužilo da je "zloćudni tumor na najosetljivijem mestu Hrvatske".


PROČITAJTE JOŠ - Svaki drugi Hrvat podržava "Za dom spremni"


- Njegovi ponovni istupi u slovenačkom "Delu" vrve od netačnih, neistinitih izjava koje optužuju i dele packe hrvatskim građanima i Republici Hrvatskoj - navedeno je iz Hvidre. - Vežući se za ćirilicu, za ugroženost Srba u Hrvatskoj - način na koji se on obraća i na koji osuđuje Hrvatsku, smatramo da to nije primereno.

Kako sada stoje stvari, nastavak koalicije HDZ i SDS nije sporan i samo se čeka trenutak kada će se to i zvanično potvrditi. Premijeru Plenkoviću je stalo da sadašnja koalicija ostane jedinstvena, ali ostaje pitanje kako se Hvidra "otela" kontroli, kada se zna da je na njenom čelu Josip Đakić, inače član HDZ, baš kao što je to i Plenković.


PROČITAJTE JOŠ - Ustaški poklič ZDS ponovo deli hrvatsko društvoOSLOBAĐAJUĆE PRESUDE

Pupovac je u intervjuu za "Delo", između ostalog, izjavio da je retrogradni proces u Hrvatskoj počeo da se razvija nakon oslobađajuće presude dvojici generala u Hagu 2012. Anti Gotovini i Mladenu Markaču, a ojačao je posle ulaska Hrvatske u Evropsku uniju. Sve je dostiglo "vrhunac" protestima zbog postavljanja ćiriličnih tabli u Vukovaru.