DA li je za rešavanje duboke političke krize u Crnoj Gori neophodna promena Ustava iz 2007. godine, pravnog akta koji je godinu ranije stvoren nakon majskog referenduma i razlaza iz državne zajednice Podgorice i Beograda? Promenu su inicirali iz najače parlamentarne opozicione grupe - Demokratskog fronta, koji tvrdi da je 12 godina na delu diskriminacija srpskog naroda i da je prelivena "čaša žuči". Kategorični su da bi ustavne promene mogle stvoriti ambijent za izbore koji su predviđeni naredne godine, a i rešiti mnoga otvorena pitanja sudbonosna za srpski narod u ovoj državi.

Poslanik Demokratske partije socijalista i predsednik Ustavnog odbora u Skupštini Crne Gore, Miodrag Vuković, poručuje da njegova partija neće pokrenuti inicijativu za promenu najvišeg državno-pravnog akta.

- Ništa od toga nema - kategoričan je Vuković. - Najava u formalnom smislu nije sporna, ali jeste najavljena sadržina zahteva. Sporna je za onaj deo crnogorskog parlamenta koji stoji iza napisane pozitivne funkcionišuće ustavne organizacije države. Ono što se predlaže dobrim delom poraženo je na referendumu voljom osnovnog suverena - građanina.

U Demokratskom frontu smatraju da su izmene i dopune ustava jedno od najvažnijih pitanja za budućnost Crne Gore, bez čijeg rešavanja nema ni izbornih zakona ni pravičnih izbora. Poslanik Jovan Vučurović kaže da se ovom problemu ne sme pristupati pričom o poraženima i pobednicima, jer su to, kako tvrdi, u Crnoj Gori relativne kategorije.

- Danas i oni koji su glasali ustav smatraju da je on diskriminatorski, da direktno ugrožava prava Srba i otvara vrata za njihovu potpunu asimilaciju, protiv čega ćemo se snažno boriti. Niko se danas ne može pretvarati da je stanje u Crnoj Gori redovno, jer onaj ko ne želi da vidi da je srpski narod ugrožen, otvoreno podržava sukobe i podele - saopštio je Vučurović. - Izmene i dopune ustava tražimo zato što su Srbi diskriminisani, zato što nemaju prava kao ostale nacionalne zajednice u Crnoj Gori, zato što se ova Crna Gora formira kao antisrpska država.

Foto Arhiva Novosti


Vučurović dodaje da je "priča o građanskoj državi prevara, jer pod firmom građanskog, forsira se antisrpstvo".

- Srbi se posmatraju kao remetilački faktor, kao neko koga je poželjno ugrožavati i diskriminisati. DF će se boriti da se ta situacija promeni, jer su Srbi kroz istoriju stvarali Crnu Goru. DF će preko Ustavnog odbora pokrenuti izmene i dopune ustava i očekujemo da ih podrže svi oni koji smatraju da Crna Gora treba da ide u pravcu prevazilaženja podela.


PROCEDURA

PREDLOG za promenu stava može podneti predsednik Crne Gore, kao i najmanje 25 poslanika ili Vlada. I za predlog i za promene ovog akta u Skupštini neophodno je obezbediti dvotrećinsku većinu. Za neke krupnije promene raspisuje se referendum.