SAMO deo opozicionih stranaka odazvao se sastanku koji je inicirala predsednica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković, nadajući se da će doći do dijaloga među opozicionarima oko obezbeđivanja uslova za održavanje fer i demokratskih izbora. I već na startu spotakla se jer nije pozvala predstavnike najbrojnije opozicione grupacije u parlamentu - Demokratski front (18 poslanika).

Sastanku su prisustvovali Danilo Šaranović (Demokratska Crna Gora), Miodrag Lekić (Demos), Dritan Abazović i Miloš Konatar (Građanski pokret URA) i Neđeljko Rudović, poslanik i član Odbora za izbornu reformu. Na sastanak nisu došli predstavnici SNP-a, Ujedinjene Crne Gore, Radničke partije, kao ni Posebnog kluba poslanika.


PROČITAJTE JOŠ:
Marković: Nema tehničke vlade!

- Nadam se da je ovo prilika da razmenimo mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji i modelima saradnje u susret dijalogu koji se očekuje. Ozbiljan opozicioni pristup je važan, a on bi trebalo da bude definisan na sastanku koji smo predložili - kazala je Stankovićeva.

Demokrate su na sastanku ponudile opozicionim kolegama "Briselski sporazum" kojim se traži zalaganje za njegovu doslednu i potpunu primenu, kao plana sveobuhvatne reforme izbornog zakonodavstva. Oni traže i održavanje konsultativnih sastanaka opozicije u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva.

ZAKLjUČAK - DIJALOG KAO ključna tačka jučerašnjeg sastanka dela opozicije navodi se otvaranje dijaloga o tehničkoj Vladi i to najkasnije do 15. oktobra, njenog konstituisanja istovremeno sa glasanjem o izbornom i drugom zakonodavstvu.

- Obavezujemo se da nećemo glasati za predlog zakona i drugih akata i da nećemo podržati druga rešenja na Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, ukoliko prethodno ne bude prihvaćeno formiranje Vlade građanskog jedinstva, na osnovu Sporazuma o budućnosti. Na čelu Vlade građanskog jedinstva ne može biti predstavnik vladajućih stranaka - navode Demokrate u predlogu sporazuma, tražeći od potpisnika da se obavežu i da će bojkotovati izbore, ako ne dođe do pune realizacije "Briselskog sporazuma" i formiranja vlade građanskog jedinstva.

Uz to stranka Alekse Bečića traži i da se potpisnici sporazuma obavežu da neće biti međusobnog napadanja unutar opozicije. Sporazum će biti ponuđen na potpisivanje svim poslanicima opozicije - njih 39.


PROČITAJTE JOŠ: FOKUSIRANI NA REGION: Američki izaslanik Metju Palmer u poseti Crnoj Gori

OPOZICIONI DOGOVOR

DEMOKRATE su predložile jednu vrstu sporazuma pod nazivom Opozicioni dogovor koji bi obavezao sve na snažno zalaganje i potpunu implementaciju "Briselskog sporazuma". U sklopu koncipiranja konkretnih rešenja održavali bi se i konsultativni sastanci opozicionih predstavnika Odbora i odbacila sva rešenja koja su kreirana bez opozicije.