Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je u razgovoru sa američkim izaslanikom Metjuo Palmeru, saopštio da svi u regionu zajedno sa partnerima poput SAD, treba da ohrabre Evropu da što pre krene sa ofanzivnijom politikom prema Zapadnom Balkanu.


-Ovaj region nema poželjnu perspektivu bez integracije - kazao je Đukanović dodajući da obe strane dele polazne ocene o problemima u regionu, a to su nedovoljno pouzdani mir i stabilnost i nedovoljno jasna vizija prosperiteta regiona.


U saopštenju predsednikovog kabineta navodi se da se Đukanović zahvalio Vašingtonu na podršci Crnoj Gori, posebno u oblasti odbrane i bezbednosti, „i na toj liniji kazao da su prioriteti za naredni period snaženje mreže odbrane u oblasti sajber kriminala i hibridnih opasnosti“.


Pročitajte još: FOKUSIRANI NA REGION: Američki izaslanik Metju Palmer u poseti Crnoj Gori


-Podsetio je da kroz regionalne inicijative kao što su A5, a posebno u okviru NATO još čvršće snažimo partnerstvo dve države. Predsednik je ocenio da su za rešavanje ključnih deficita u regionu, kao što su vladavina prava i nedostatak znanja, posebno iskustva i podrška SAD, navodi se u saopštenju Đukanovićevog kabineta.


Američki izaslanik Palmer informisao je Đukanovića o prioriterima svoje misije –podsticaj otvaranju pregovora o pristupanju EU za Skoplje i Tiranu, povratak dijalogu Beograda i Prištine i traženje rešenja za funkcionalnost BiH.