U Hrvatskoj u poslednje vreme sve je više fizičkih napada na pripadnike srpske manjine i dok Zagreb govori o pojedinačnim slučajevima, oni koji osuđuju ove napade upozoravaju da su oni slika skretanja hrvatskog društva u desno, ističe danas bečki dnevnik „Prese“.

Nasilni napadači došli noću i sakrili su lica. Sredinom prošle nedelje oko 22 sata, u „Bife Petko" u selu Uzdolje nedaleko od Knina upala je desetina maskiranih huligana. Demolirali su lokal i tukli šokirane goste flašama, pendrecima i oprugama dok su gledali utakmicu Crvene Zvezde u Bernu. Ni ženu ni decu nisu poštedeli“, prenosi „Prese“.

PROČITAJTE JOŠ - SRAMOTNA ODLUKA TUŽILAŠTVA: Napad u Uzdolju okarakterisan kao izazivanje nereda

List prenosi i svedočenje vlasnik lokala Borist Petko da je napad bio organizovan i dugo planiran te da ukazao da je pet osoba zbog povreda, bilo preveženo u bolnicu. „Napali su nas zato što sam Srbin i što su gosti gledali utakmicu Zvezde", citira list.

"Gotovo četvrt veka od kraja rata u Hrvatskoj ponovo su sve učestaliji izveštaji o napadima protiv pripadnika srpske manjine", ističe dalje „Prese“.

PROČITAJTE JOŠ - Licemerno zalaganje za prava Hrvata dok Srbe tuku, jer gledaju Zvezdu

Kao dalji primer navodi i slučaj srpskog ugositelja u mestu Đevrske kod Knina kojeg su napala tri mladića prošle nedelje zato što nije dopustio puštanje pesama „uštaškog barde“ Marka Perkovića Tompsona.

Dnevnik piše i o napadu na srpskog povratnika u Rijeci, kojeg je jedno lice prebilo i nazivalo četnikom i podseća da su ovog leta objavljivane i vesti o napadima na konobara srpskog porekla u Dubrovniku i na Hvaru,napad na golmana vaterpolo tima Crvene Zvezde u februaru koji se spasio skokom u hladno more.

Prese konstatuje da trenutno još samo 186. 000 ljudi srpskog porekla, prema popisu iz 2011. živi u Hrvatskoj i da je njihov udeo u stanovništvu je od izbijanja rata 1991.pao sa 12,2 odsto na 4,3 procenata.

Predstavncii manjina i kritički mediji u napadima vide sliku nacionalističkog pomeranja društva u desno i sve veće netolerancije u hrvatskom društvu, zaključuje list.