Više od petine hrvatskih građana ili njih 21 odsto, nikad nije koristilo internet, što je alarmantan podatak koji donose nove Sektorske analize zagrebačkog Ekonomskog instituta, piše Jutarnji list.


Koliko Hrvatska zaostaje za drugim državama EU u korišćenju interneta pokazuju i podaci Indeksa digitalnoe privrede i društva (DESI) Evropske komisije.


I u najnovijem izveštaju o Hrvatskoj u Briselu upozoravaju da se 21 posto hrvatske populacije u prošloj godini nikad nije koristilo internetom, što Hrvatsku i po tome svrstava na dno lestvice EU, odnosno na 25. mesto među članicama Unije, navodi ovaj zagrebački dnevnik.


Reč je o gotovo dvostruko većem udelu osoba koje ne koriste internet od proseka EU, u kojoj 11 odsto građana, ili svaki deveti stanovnik, nikada nije koristilo internet.


PROČITAJTE JOŠ: INTERNET KAKVOG GA ZNAMO IDE U PROŠLOST? Šta više neće smeti da se stavlja na “veb”


U poređenju Hrvatske sa, na primer, skandinavskim zemljama tu su gotovo potpuno nemoguće budući da, kako stoji u Sektorskim analizama, samo dva posto Danaca nikada nije koristilo internet, dok je na Islandu, državi koja nije u EU, ali je deo Evropskoga privrednog prostora (EEA), udeo osoba koje nikada nisu koristile internet zanemarivih jedan posto u ukupnoj populaciji.


I dok je internet i u Hrvatskoj potpuno zaživio kod mladih generacija pa ga tako koriste praktično svi u dobi do 25 godina, a u gripi od 25 do 34 godine ne koristi ga samo jedan posto populacije, čak 62 posto građana starijih od 65 godina nikada nije koristilo internet, ističe Jutarnji.


Drugim rečima, što je starija grupa, to je kod nje manje prisutno korištenje interneta.


Hrvatskoj pritom ne idu na ruku demografski trendovi, budući da je njeno stanovništvo sve starije, a mnogi su mladi bolje sutra odlučili da potraže u razvijenijim zemljama Zapada.


Internet se, navodi, se u Hrvatskoj slabije koristi nego u ostatku EU i u poslovnoj zajednici.


Doduše, navodi list, velik broj hrvatskih firmi, njih 73 posto, ima vlastite web stranice, no to je manje od proseka EU u kojoj svoje web stranice ima 77 posto firmi


Za prosekom EU kaskamo i po korištenju društvenih medija u poslovne svrhe, dok je e-trgovina u Hrvatskoj još uvek, može se reći, u povojima, barem u poređenju s razvijenim zapadnoevropskim društvima, piše Jutarnji.