Ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević izjavio je danas da je hrvatska vojska spremna na nove „Oluje".

„Svima koji danas imaju pretenzije na našu zemlju i koji planiraju napraviti nešto protiv Hrvatske, poručujem da je hrvatska vojska danas spremna na nove „Oluje“. Nikome ne pretim, tuđe ne želim, ali smo spremni da branimo našu zemlju“, istakao je on na prijemu ratnih zapovednika na kninskoj tvrđavi, povodom 24. godišnjice operacije „Oluja", u kojoj je proterano 250.000 Srba iz Hrvatske.

Pročitajte još: VULINOVA PORUKA HRVATSKOJ: Ne brinite, nećemo vas napasti, bolje trošite pare na bolnice i puteve

On je rekao da je „operacijom „Oluja“ politika i ideja Velike Srbije potpuno poražena“, da su oslobođena okupirana područja, gde je agresor pokušao da poništi i uništi sve što su hrvatski građani gradili vekovima“.

Pročitajte još: Izrael čestitao Hrvatskoj na "Oluji", oštra reakcija srpskog ambasadora

Zahvaljujući toj operaciji, dodao je, Knin je ostao hrvatski grad.

„Operacija „Oluja" simbol je našeg vojničkog uspeha i kruna svih pobeda u domovinskom ratu. Bez „Oluje" ne bi bilo mirne reintegarcije i povratka Vukovara i ostalih područja", istakao je Krstičević, koji je naglasio da je „domovinski rat temelj moderne hrvatske države, a branitelji, među kojima je bio i sam, jesu njen kamen temeljac".

Krstičević je ukazao da za razliku od mnogih država „Hrvatska svoju vojsku nije nasledila“, već je ona „stvorena iz naroda za vreme agresije“.

Pre 24 godine hrabrošću i požrtvovanošću hrvatskih branitelja, ali i mudrošću i vizionarskim vođstvom prvog predsednika Franje Tuđmana, te i generala zadat je, kaže hrvatski ministar oidbrane, „završni udarac velikosrpskoj politici“.

Hrvatska vojska, prema njegovim rečima, danas je respektabilna snaga, a hrvatski vojnik dobro obučen i opremljen za sprovođenje svih zadataka, te kroz članstvo u NATO doprinosi, sa saveznicima i partnerima,, izgradnji mira i sigurnosti u svetu.

Dalje jačanje vojske, kako je naglasio, ostaje garant suverenosti i integriteta Hrvatske.