BIVŠI predsednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je da se oko pozicije Srba u Crnoj Gori pravi "velika graja", jer, kako ocenjuje, Srbi nisu ničim ugroženi u toj državi.

PROČITAJTE JOŠ - Amfilohije: Počinjemo obnovu Miholjske prevlake

- To je čista socijalna demagogija. Ja mislim da je najbolji model za pomirenje u Crnoj Gori da srpske stranke uđu u Vladu. Bio sam predsednik vlade u kojoj je bila Narodna stranka, kao srpska stranka, SDP kao dominantna crnogorska stranka i građanska partija DPS. I najviše je za srpski narod uradila Narodna stranka, u koaliciji "Da živimo bolje" - rekao je Vujanović gostujući na Javnom servisu.

Pročitajte još - PATRIJARH IRINEJ POSLE REAKCIJA PODGORICE: Ostajem pri izjavi da Srbi u Crnoj Gori imaju tretman kao u NDH, a demantovaću je ako...

Reakcija političkih predstavnika srpskog naroda u Crnoj Gori na poruku bivšeg predsednika je negativan. Goran Danilović (Ujedinjena Crna Gora) pita: Ako Srbi nisu diskriminisani, zašto će onda srpske partije u Vladu? Na stav Vujanovića da je ugroženost Srba u Crnoj Gori "socijalna demagogija", on kaže:

- Voleo bih da Vujanović javno odgovori koliko je ostavio zaposlenih u svom bivšem kabinetu koji su se nacionalno izjašnjavali kao Srbi. Bio bi to "divan podatak". Kada s te pozicije bivši predsednik države ističe da je to "socijalna demagogija", onda je to jadan izgovor - kaže Danilović. - Mogao bi Vujanović da pogleda diskriminaciju u zapošljavanju, službama bezbednosti, Vojsci Crne Gore, bilo gde. Tamo gde treba podeliti novac iz budžeta na zarade, tamo je procenat Srba zanemarljiv. I sada Vujanović "socijalnu demagogiju" želi da reši tako što će srpske stranke ući u Vladu. A kako to zamišlja? Da li po sistemu da srpske stranke iz parlamenta, a ima ih i zvanično srpskih koje baštine tradicionalnu srpsku i pravu crnogorsku Crnu Goru, uđu sve u Vladu? Ili da to bude neka vrsta ukrasa sa jednim ili dva ministra koji će biti tek razglednica za lepu fotografiju Vlade pred međunarodnom zajednicom. Srpski narod u Crnoj Gori je toliko brojan da se njegov status ne rešava na takav način. Njemu se ne nudi niti daje milostinja.

SNP ČEKA ODLAZAK DPS ULAZAK u vlast na molbu DPS-a nije opcija za SNP. Nemaju pravo oni koji su krađama i aferama dobijali izbore da sada zovu u vlast. Jedino je rešenje pobeda na izborima. Kada DPS ode sa političke scene, onda će u Crnoj Gori biti sve drugačije i lepše - kaže, za "Novosti", Vladimir Joković lider SNP.

Budimir Aleksić (Nova srpska demokratija) smatra da je Vujanovićeva izjava preuzeta iz vokabulara Ante Pavelića.

- I Pavelić je tvrdio da Srbi nisu ugroženi. Govorio je da ima Srba u Vladi, stvarao Hrvatsku pravoslavnu crkvu zakonima NDH, eliminisao ćirilicu iz javne administracije i javnog prostora. Dakle, sve ono što danas čini režim u Crnoj Gori je u duhu NDH - tvrdi Aleksić.


PRIZIVA KILIBARDU

BIVŠI i o mnogo čemu neobavešteni, predsednik Crne Gore zamišlja da bi Srbi bili zadovoljni sa nekoliko ministarskih i funkcionerskih mesta, pa se onda poziva na Narodnu stranku, na čelu sa Novakom Kilibardom, navodno srpsku, čiji su predstavnici u svakom trenutku bili spremni da se odreknu sopstvenog identiteta zbog partijskih i ličnih privilegija. Srbi u Crnoj Gori prepoznaju namere aktuelne koalicione vlasti i njihov neprijateljski odnos prema najvećoj nacionalnoj zajednici - kaže Momčilo Vuksanović (Srpski nacionalni savet).