Crnogorski ambasador u UN, Milorad Šćepanović, u okviru 41 sednice Saveta za ljudska prava UN u Ženevi, izvređao je đakona Srpske pravoslavne crkve Konstantina Dojića. Skandal se, kako prenosi portal IN4S, desio tokom priče o verskim slobodama i pravo Crkve, kada je Šćepanović prekinuo u diskusiji đakona Dojića pokušavajući da ga isprovocira.

- Vaša ekselencije, vaša Vlada konfiskuje crkvenu imovinu u Crnoj Gori - kazao je Dojić.

- Ne, dragi moj, znate li vi uopšte šta je to konfiskacija. Rođen si posle tog vremena, znaš kada se to dešavalo, dodao je Šćepanović.

Pročitajte još: REŽIMSKI PRITISAK BEZ REZULTATA: Visok nivo poverenja u SPC kod građana Crne Gore


- Može biti da ste vi rođeni u ono vreme, kada su konfiskovali ekonomsku imovinu Crkve, a sada konfiskuju njenu imovinu, kulturno nasleđe. U vreme kad ste vi rođeni, pobili su sve sveštenike u Crnoj Gori 180 sveštenika je ubijeno - odgovorio je đakon.

Usledila je reakcija Šćepanovića.

- Stvarno? Nisam star kao tvoj otac, da se toga sećam, rekao je neprimerenim tonom Šćepanović.

Đakon Srpske pravoslavne crkve Konstantin Dojić

Đakon Dojić je potom uputio nekoliko pitanja crnogorskom predstavniku.

- Zašto mi vaša Vlada ne da privremeni boravak u Crnoj Gori već sedam godina? Zašto me vaša Vlada mrzi? Zašto vaša Vlada misli da nemam pravo da postojim u Crnoj Gori, rekao je Dojić.

- Pitajte nadležne u Crnoj Gori, odgovorio je Šćepanović.

- Vi ste nadležna vlast, dodao je Dojić.
Šćepanović se pozvao na vladavinu prava, vrdeći da je Crna Gora država vladavine prava.

- Nije, samo je u „oblandi“ demokratija. Vlada Crne Gore ne poštuje sudske odluke Crne Gore, Evropska unija je to stavila u izveštaj. A to je EU rekla u svom izveštaju o napretku, odgovorio je đakon Dojić, nakon čega je Šćepanović demonstrativno napustio sednicu uz povike:

- SPC nije crkva već politička organizacija!