CRKVA Svetog Jovana Krstitelja u Starom Baru dobila je novo zvono koje su donirala braća Zdravko i Dejan Dabanović. Podsetimo, u aprilu sa ove crkve kao i sa još tri u barskom kraju ukradena su zvona.

Iz Mitropolije su potvrdili da je novo zvono prethodno osveštano i postavljeno na Crkvu Svetog Jovana Krstitelja u Starom Baru.

Podizanje zvona na crkvu pomagali su i katolici i muslimani iz Starog Bara.

Zvono je prilog Dabanovića, čiji je deda Savo iz temelja obnovio ovaj hram 1927. godine. Njegovo potomstvo je nastavilo da brine o ovoj svetinji do današnjih dana.


Pročitajte još: Za sedam dana ukradena tri zvona sa barskih crkava


Između dva Vaskrsa, tokom aprila su sa četiri verska - katolička i pravoslavna objekta ukradena zvona: sa zvonika katedrale Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije na Gretvi, sa katoličke crkve u naselju Sveti Vid i sa pravoslavne (Sveta Neđelja u okolini Starog Bara i Sveti Jovan).

- Bio sam mnogo tužan kada sam saznao da je zvono ukradeno. Prvo smo pomislili da je iz nekih verskih pobuda, neki vid ružne poruke. Bilo mi je lakše kad sam saznao da to nije pozadina već koristoljublje, kazao je Zdravko Dabanović, dodajući da je njegova porodica novo zvono naručila u specijalizovanoj livnici Ligrap kod Topole. Novo zvono je teško oko 60 kilograma.


PRIVEDENI

Barska policija međuvremenu je rasvetlila krađu zvona sa četri verska objekta u Baru. U cilju rasvetljavanja više krivičnih dela koja su počinjena na štetu verskih objekata u Opštini Bar, identifikovano je i privedeno troje osumnjičenih. Slobode su lišeni J. S. (31), R. D. (26) i V. B. (43) - svi iz Bara - zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili četiri krivična dela "teška krađa".