FOND za zaštitu depozita od 28. aprila do sada je isplatio 8.300 deponenata Atlas banke ili više od 65 miliona evra, odnosno 73 odsto od ukupnih potraživanja koje iznosi gotovo 90 miliona evra. Isplaćuje se novac i onima koji su imali uloge u Invest banci Montenegro i od 28. januara do danas isplaćeno je 18,7 miliona evra od predviđenih 22 miliona.

- Za 356 deponenata koji nemaju pravo na isplatu garantovanih depozita sačinjena su rešenja i poslata na poslednju poznatu adresu. Tu se radi o onima koji su po zakonu isključeni, a reč je o organima i organizacijama pri državnoj, odnosno lokalnoj upravi, te osobama koje su povezane sa Atlas bankom - naveo je Marković, i dodao da je do sada predato 18 tužbi Upravnom sudu, a stiglo je 20 prigovora deponenata na isplatu garantovanog depozita.

PROČITAJTE JOŠ - Sva imovina Atlasa otići će na doboš

Stečajni upravnik Atlas banke odlučio je da produži rok za prijavu potraživanja do 8. jula. Razlog je, kaže Marković, da se da mogućnost onima koji to nisu učinili u predviđenom roku ili su utvrdili novo stanje, da svoje potraživanje i prijave.

- Što se tiče našeg dela posla zastoja nema. Ako se desio neki sporadičan slučaj, u pitanju su nerezidenti, i oni su se u međuvremenu informisali šta im treba od dokumentacije. Bilo je u startu i problema sa penzionerima koji su penziju primali iz inostranstva preko Atlas banke. I to je u međuvremenu prevaziđeno, oni su otvorili račune u drugoj banci i sada uredno i na vreme podižu svoje penzije - pojasnio je Marković.

PROČITAJTE JOŠ - AFERA "ATLAS": Đurđić priznao krivicu i potpisao nagodbu s tužilaštvom

Zaključuje i da je Fond odgovorio izazovu u specifičnoj situaciji kada su dve banke od početka godine otišle u stečaj.

- Zaposleni u Fondu su radili profesionalno i na vreme odgovorili na sve upite, a bilo ih je što telefonskih, što mejlom iz svih krajeva sveta - istakao je Predrag Marković.

POVRAĆAJ SREDSTAVA

OD prodaje imovine IBM banke u Fond je stiglo 12,5 miliona evra za povraćaj novca. Ovih dana se očekuje, nakon izveštaja stečajnog upravnika, podatak koliko će biti vraćeno sredstava kada je u pitanju Atlas banka - rekao je prvi čovek Fonda za zaštitu depozita.