SKOPLjE

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


U organizaciji Srpskog kulturno-informativnog centra „Spona“ u ponedeljak i utorak u Skoplju i Kumanovu, održane su veoma posećene promocije četvrtog izdanja JU rok enciklopedije autoras Petra Janjatovića, kao i knjige „Ogledala Lune“, Gorana Tarlać.


Vođeni moteratorom muzičkim novinarom Ivanom Bećkovićem, uz prisustvo autora, na pesničkim večerima u prostorijama „Spone“ u Skoplju i na „reprizi“ u ambijentu kumanovskog „Podrum bara“, razgovarano je o muzičkoj literaturi na prostoru Balkana, najnovijim izdanjima, a deo jugoslovenske rok-poezije, iz zbirke „JU rok poezija – „Pesme bratstva, detinjstva i potomstva“, čitala je profesorka Tanja Aleksić.


Janjatović je podsetio da je nekadašnja ju rok scena bila snažna, kvalitetna i prepoznatljiva izvan regiona, „zaista je imalo šta da se piše“, ali i da sada mlade grupe unose svežinu novih vrednosti.


- U svim omladinskim novinama finansiranih od države, bivše Jugoslavije, ostavljan je dobar prostor tekstovima posvećenim rok sceni, svirke su organizovane u državnim omladionskim centrima, dakle, neko je prepoznao značaj rokenrol kulture u društvu, i to se ne može negirati, rekao je Janjatović.


PROČITAJTE JOŠ: Kulturno nasleđe - spona među narodima


Bilo je reči i o posebnoj vezanosti Vlade Divjana za makedonski folklor, za Skoplje. Tarlać je podsetio da je Divjan jedinu nagradu u karijeri dobio u Skoplju, na manifestaciji „Tlatna bubamara popularnosti“, koju organizuje Ranko Petrović, a koju mu je uručio Vlatko Stefanovski.

Foto Luka Suša- U Skoplju živi književnik, profesor Aleksandar Prokopiev, čovek koji se sa Vladom mnogo družio krajem sedamdesetih, kroz sve to otkriva se i taj uticaj na rane Idole... Apsurno je da je Vlado Divjan u celom svom životu i karijeri dobio samo jednu jedinu nagradu. Teško je poverovati u to, ali nije greška. Družio sam se sa Vladom i znam koliko je voleo makedonsku muziku, makedonski folklor, i da je poživeo siguran sam da bi se posebno pozabavio tom temom, rekao je Tarlać.

Foto Luka Suša


Podsećanjem da se sve tajne otkrivaju u knjigama, „verna deca rokenrola“ različitih generacija, i u Skoplju i Kumanovu, uživala su u muzičkim i poetskim podsećanjima na neke stare, ali novije numere poput onih da zaista „ima neka tajna veza, za sve ljude zakon krut, njome sebe čovek veže kada sebi bira put“... „Imamo još samo par godina za nas“... „A šta da radim kad odu prijatelji moji“... „Pogledaj dom svoj anđele“... „I porodi me kao srna na snijegu“... „Dok plamene zore bude nas iz sna“... „Neka ti poljubac nacrta usne“... „Ljubav je lažna u knjigama, glupa u filmovima, jeftina po žurkama“... „Lažeš dušo lažeš vještice“... „Na boga kamenja ne sme frlale, od drugi poveće ne sme grešele“...

Foto Luka Suša


Na rok susretima u Skoplju i Kumanovu, rauzgovarano je i o knjigama Život s' Idi(j)otima, Izgužvane misli, Ogledala Lune, o specifičnom tragu nekadašnje novosdaske grupe Luna u kojoj je bio književnik Slobodan Tišma...

Foto Luka Suša