PREDSEDNIK Crne Gore, u svom obraćanju na Forumu Atlantskog saveza u Budvi, rekao je da se Balkan nalazi na raskršću - da li će biti odbranjen evropski i evroatlantski sistem vrednosti ili će se prepustiti trećim stranama, koji taj prostor žele da iskoriste za prodor svojih sistema vrednosti, suprotnih evroatlantskim.

Komentarišući nedavno završene evropske izbore, Đukanović je rekao da je važno da Evropa nastavi sa politikom proširenja, jer će to, kako je ocenio, doprineti punoj stabilnosti i konkurentnosti Evrope na globalnoj političkoj sceni.

- Počinje nova faza geopolitičke scene, pojavljuju se novi igrači koje ne smemo gledati apriori kao političke protivnike. Moramo nastaviti da gradimo partnerstva sa susedima, nije izlaz u neprijateljstvu. Moramo nastaviti da rešavamo pitanja iz perioda raspada Jugoslavije - rekao je Đukanović.

PROČITAJTE JOŠ - BAZA NATO U CG: Neće graditi poligon, već samo vežbati


Iako značaj NATO i EU za Zapadni Balkan ne treba detaljnije obrazlagati, važno je naglasiti značaj njihove zajedničke posvećenosti ovom regionu koji je još u raskoraku između prošlosti i sadašnjosti, poručio je Duško Marković na otvaranju 2BS. Premijer je istakao da je važno da se održi podrška demokratskim snagama, a posebno imajući u vidu da su integracioni procesi glavni pokretač demokratskih i reformskih procesa.

- Važno je sa svih adresa poslati jasnu poruku da ne postoje alternative i da NATO i EU stoje zajedno s državama Zapadnog Balkana na ovom putu. Svako odsustvo jasno iskazane posvećenosti ostavlja prostor za treće države koje pokazuju interesovanje za ovaj region da iskoriste ranjivosti država i sistema i ugroze njihov integracioni put - poručio je Marković.

PROČITAJTE JOŠ - U Podgorici počela glavna planska konferencija za NATO vežbu "Sajber koalicija 2019"


Osvrnuo se i na zemlje regiona i izrazio uverenje da će Severna Makedonija uskoro postati članica NATO, a prema njegovim rečima, značajno je i što je Bosna i Hercegovina pozvana da dostavi svoj prvi Godišnji nacionalni program NATO.

Marković se osvrnuo i na pristupanje Crne Gore EU i rekao da Vlada, iako svesna obimnosti i dugotrajnosti procesa, održava motivaciju i posvećenost tom cilju. Kako je ocenio, Izveštaj Evropske komisije o Crnoj Gori realno je sagledao stanje napretka i potrebe za daljim rezultatima.


TEME

DEVETI 2BS se održava pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore, a učesnici će razgovarati o pitanjima od suštinskog značaja za bezbednost evroatlantske zajednice. Na dnevnom redu će biti i pitanja Zapadnog Balkana, jedinstva Alijanse, uticaja trećih država, kao i novih bezbednosnih izazova.