SKOPLjE - OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

U Severnoj Makedoniji će biti održan drugi krug predsedničkih izbora u kojem će snage odmeriti kandidat koalicije okupljene oko vladajućih stranka Socijaldemokratskog saveza i albanske DUI Stevo Pendarovski i kandidat VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova.

Preliminarni rezultati Državne izborne komisije, na osnovu prebrojanih gotovo 100 odsto glasova, pokazuju da je Pendarovski osvojio 42,83 odsto glasova, a Siljanovska Davkova neznatno manje - 42,25 odsto.

U brojkama to znači da je 322.605 građana glasalo za Pendarovskog, a 318.247 za Davkovu.

Treći kandidat koga podržava Savez za Albance i Besa, Bljerim Reka osvojio je 10,34 odsto glasova, prenela je agencija MIA.

S obzirom da u prvom krugu niko nije dobio više od 50 odsto glasova, u drugim krugu učestvuju dva kandidata koja su osvojila najviše glasova u prvom krugu.

Izlasnost je 41,78 odsto, odnosno 753.267 građana sa pravom glasa.

Drugi krug glasanja trebalo bi da bude održan 5. maja.

Za predsednika će u drugom krugu biti izabran kandidat koji je dobio većinu glasova, pod uslovom da na glasanje izađe više od 40 odsto od ukupnog broja upisanih glasača u biračkom spisku, odnosno 723.253 glasača.

Ukoliko i u drugom krugu ne bude ispunjen izlazni cenzus, prema Ustavu se ponavlja ceo izborni postupak.

VELIKE VEŽBE SA SAD

U Severnoj Makedoniji od 20. maja do 15. jula biće održana vojna vežba "Odlučni udar" u kojoj će učestvovati po 2.000 makedonskih i američkih vojnika. Zajednička vežba Armije Severne Makedonije i Evropske komande Vojske SAD biće sprovedena u nekoliko faza i u njoj će učestvovati i 100 pripadnika vojske Crne Gore i po 25 Bugarske, Litvanije i Albanije, uz više stotina vozila. Prema Vladi Severne Makdonije, to će biti najveća vojna vežba u ovoj zemlji do sada, koja manifestuje savezničku pomoć članstvu Severne Makedonije u NATO.