GRAĐANI Plava, okupljeni u Udruženju "Sačuvajmo Komaraču i sve reke u Crnoj Gori", posle niza burnih zbivanja, protesta, intervencija policije i nemilih scena, kao što su i najavili, pred sudom su izvojevali pobedu nad firmom "Normal kompani" iz Podgorice i sprečili je u gradnji male hidroelektrane Meteh.

Postupajući po žalbi Mirsada Gutića, Zufera Srdanovića i Safeta Kandića, Upravni sud Crne Gore je poništio rešenje Ministarstva održivog razvoja i turizma o izdavanju građevinske dozvole kompaniji podgoričkog biznismena Žarka Burića, vlasnika hotela "Hilton", bliskog crnogorskom predsedniku. Dozvola se odnosila na gradnju male hidroelektrane na Komarači, gde je mehanizacija Burića u jesen prošle godine zaustavljena prilikom pokušaja da počne sa gradnjom.

- Posedujem građevinsku dozvolu i neću odustati od izgradnje elektrane - kazao je Burić okupljenim građanima.

Građani tvrde da je građevinska dozvola nezakonito izdata.

- U toku je sudski postupak. Dok se ne okonča, ovde niko nema pravo da gradi - odgovorili su građani, posle čega je stigla patrola policije, ali i komunalna policija iz Plava, koje su sačinile zapisnik o celom događaju.

Pročitajte još - Gorštaci brane reke od tajkuna

Ovlašćeni predstavnik udruženja za zaštitu Komarače mr Ramo Gutić dodao je da su Buriću rekli da ukoliko sud odluči da može da gradi elektranu, oni će mu doći na mobu.

- Rešenje izdato Buriću je poništeno, jer je Upravni sud utvrdio da je resor kojim rukovodi ministar Pavle Radulović prilikom donošenja rešenja povredio Zakon o opštem upravnom postupku - objasnio je Gutić. - Kad je izdavana dozvola nije uzeta u obzir činjenica da za deo zemljišta, gde bi se gradila hidroelektrana, pravosnažno nije okončan postupak eksproprijacije!

Nezadovoljni građani odbranili reku Foto Sjever CG

Iz firme "Normal kompani" su poručili da će poštovati odluke nadležnih službi i da će sačekati novu odluku Ministarstva turizma, koje je dužno da je donese u roku od 30 dana.

- Odluka Ministarstva mora da bude u skladu sa odlukom Upravnog suda. Završili smo sa tim predmetom i gradnje na Komarači neće biti - odlučno poručuje predsednik Udruženja za spas Komarače Ramo Gutić.

POGUBNE POSLEDICE

PREMA Gutićevi rečima, na Komarači su do sada izgrađene dve male elektrane i posledice su pogubne.

- Voda je strpana u cev, imanja ljudi su upropašćena. Hteli su da udare na srce Komarače, na deo na kome iz nje nastaju mnogobrojni izvori. Ovde u četiri sela - Prnjavoru, Skiću, Koritu i Komarači, živi oko 2.000 ljudi. Većini njih su poljoprivreda i stočarstvo jedini izvor prihoda. Je li trebalo neko sada da im uzme život otimajući im vodu, koja za njih znači sve. Predočili smo to i ranije Buriću, a sada je i sud kazao svoje - kaže Gutić.