ZAGREB - Premijer Andrej Plenković je, povodom državnog obeležavanja Dana proboja Jasenovca u nedelju, ocenio da je važno da se neguje kultura sećanja da bi se mladi kvalitetno obrazovali.

Dan sećanja na žrtve jasenovačkog logora Hrvatska je i ove godine, četvrti put zaredom, treći put u Plenkovićevom mandatu, obelezila u više kolona.

Najpre su to učinili predstavnici manjina - Srba, Jevreja i Roma i udruženja antifašista, potom je predsednica Kolinda Grabar Kitarović sama polozila venac na spomenik u Jasenovcu, a u nedelju komemoraciju u Spomen parku održali su predstavnici vlasti - predsednik Sabora Gordan Jandroković i Plenković sa saradnicima.

PROČITAJTE JOŠ - Linta o državnom vrhu Hrvatske u Jasenovcu: Ruganje žrtvama

Plenković je na početku sednice vlade komentarisao i posetu kineskog premijera Li Kećijanga ocenivši da je reč o izuzetno važnoj poseti za Hrvatsku, te da su odnosi dve zemlje sada podignute na nivo kakav ranije nije postojao.

Bila je to prva poseta kineskog premijera Hrvatskoj, rekao je Plenković.

Istaknuo je da je potpisano niz sporazuma, od poljoprivrede, do ulaganja te posebnih oblika saradnje u području turizma i brojnih drugih.

"Verujem da će to iznedriti i veću trgovinsku razmenu i konkretne poslove", rekao je Plenković, prenela je zagrebačka N1.