SA Crne glave (2.139 metara) vrha Bjelasice, Crnogorci će braniti svoje nebo uz podršku 3D radarskog sistema koji će kao donacija NATO biti uskoro postavljen na ovoj planini smeštenoj u srcu Crne Gore, između opština Kolašin, Mojkovac, Bijelo Polje, Berane i Andrijevica. Sa već angažovanim policijskim savezničkim avionima iz Grčke i Italije, nebom Crne Gore, čini se, neće moći ni ptica da proleti.

PROČITAJTE JOŠ - KAKO NATO KAŽE: Crnogorski vojnici "pod obavezno" moraju da učestvuju u misijama Alijanse

Poznato je da je Ministarstvo odbrane Crne Gore još ranije uputilo Alijansi zahtev za ustupanje radara, čija je vrednost oko 20 miliona evra. Prvi je o njemu na sednici skupštinskog Odbora za bezbednost govorio načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragutin Dakić.

PROČITAJTE JOŠ - NATO radar nacionalni prioritet Crne Gore

- Imajući u vidu konfiguraciju Crne Gore, kao i to da imamo dosta takozvanih tamnih uglova, opredelili smo se za nabavku radara i na taj način će naš vazdušni prostor biti integrisan u NATO sistem - kazao je Dakić.

Strahinja Bulajić, poslanik Demokratskog fronta, kaže za "Novosti" da je radar u funkciji kontrole vazdušnog prostora, što je u nadležnosti NATO.

- Takođe, ovaj "poklon" može da bude i znak pojačanog prisustva vazdušnih snaga NATO i korišćenja aerodroma Golubovci za vojne potrebe ili čak najave formiranja vojne baze u Crnoj Gori, mada se svaki vojni objekat, u sadašnjim uslovima, može smatrati NATO bazom - kaže Bulajić. - Generalno, sve je upereno protiv Rusije i Srbije. Crna Gora predstavlja poligon sa kojeg NATO kao glavni globalni remetilački faktor vrši dalja dejstva prema Srbiji, što znači da svakako predstavlja legitimnu metu u slučaju obračuna tih zemalja sa NATO.

Strahinja Bulajić


Odluka Ministarstva odbrane da na drugoj planinskoj lepotici, Sinjajevini, izgradi vojni poligon podigla je na noge pola Crne Gore. Udruženje građana i poštovalaca Bjelopavlića "Bijeli Pavle" zatražilo je od Ministarstva da odustane od tog nauma strepeći da će Sinjajevina postati deponija starog naoružanja i opreme.

MANjA VOJNA PRETNjA

U NOVOJ strategiji odbrane, koja će uskoro biti usvojena u parlamentu, navodi se da je opasnost od vojne pretnje Crnoj Gori značajno smanjena, kao posledica ulaska u NATO i smanjenja vojnih efektiva u regionu. Ističe se da će vojska razvijati sposobnosti neophodne za odvraćanje, zaustavljanje i odbacivanje eventualne oružane agresije, samostalno i uz pomoć NATO snaga.