UDRUŽENjE građana i poštovalaca Bjelopavlića "Bijeli Pavle" zatražilo je od Ministarstva odbrane da odustane od najavljene izgradnje vojnog poligona na planini Sinjavini. Posebno su zabrinuti vernici, stočari, planinari, ekolozi koji smatraju da će objekat uništiti lepotu ovog kraja i ugroziti životnu sredinu. Podsećaju na nedavnu izjavu ministra vojnog Predraga Boškovića o podizanju objekta za obuku vojnika, strepeći da će Sinjavina uz poligon postati deponija starog naoružanja i opreme.

- Sinjavina je najveća planinska visoravan u Crnoj Gori, dužine oko 40 km i širine do 15 km, sa pravcem pružanja severozapad-jugoistok, s time da se najviši vrhovi nalaze u jugoistočnom delu. Poznata je po nepreglednom travnatom prostranstvu, na visinama od 1.300 do 1.700 metara, protkanom brežuljcima, uvalama i pašnjacima, kao i planinskim vrhovima od skoro 2.300 metara, zbog čega predstavlja dragulj crnogorskih prirodnih lepota. Leži između kanjona Tare, Jezera, reka Tušine i strana Gornje Morače, sa pašnjacima od 120.000 hektara na kojem se može napasati 200.000 ovaca. Okružena sa četiri opštine - Mojkovac, Žabljak, Šavnik i Kolašin, predstavlja zaboravljeni deo Crne Gore, koji ima sve potencijale za razvoj, pored stočarstva i najekskluzivnijih oblika turizma - kaže mr Ognjen Jovović.

Pročitajte još - CRNA GORA GRADI NATO BAZU NA OVOJ PLANINI: To je prirodni park, uništiće izvore zbog poligona

On podseća da Bjelopavlići koriste ovu planinu već 140 godina kada im je darovao knjaz Nikola Petrović zbog zasluga u ratovima protiv Turaka.


Predrag Bošković Foto MO

Bjelopavlići su održali više sastanaka, a sa poslednjeg su zatražili od aktuelne vlasti da sačuva Sinjavinu kao prostor koji koriste stočari, kao ogromno pasište za njihovu stoku na katunima. Pozivaju se na Prostorni plan, koji, kako tvrde, ne prepoznaje "vojnu bazu", već Sinjavinu definiše kao područje koje treba zaštititi, kao regionalni park. Apel su uputili ministarstvima poljoprivrede, ruralnog razvoja, turizma, ekonomije, kao i rukovodstvima opština čiji građani polažu prava na korišćenje Sinjavine.

POTENCIJAL I KORIST

MINISTAR Predag Bošković je saopštio da su sve studije pokazale da aktivnosti vojske na poligonu Sinjavina apsolutno ne mogu ugroziti životnu sredinu, stanovništvo ili materijalne resurse.

- Potencijal Sinjavine je ogroman da ga zajednički valorizujemo, s obzirom na to da bi ga vojska koristila u jednom kratkom vremenskom periodu tokom godine, dok bi korist za građane bila mnogostruka - od izgradnje infrastrukture, probijanje puteva do katuna, uređenja terena do regulisanja vodosnabdevanja.