BAGERI bi trebalo da danas, 2.aprila u devet sati počnu rušenje Krstionice na vodi, na Ostrvu cvijeća kod Tivta, koja je deo kompleksa manastira Miholjska prevlaka. Urbanističko-građevinski inspektor Dragan Zejak potpisao je rešenje o rušenju, što je podiglo tenzije ne samo u ovom delu Boke, nego i u celom njenom zaleđu, pa i šire. U Ministarstvu turizma i održivog razvoja smatraju da se Krstionica nalazi u zoni morskog dobra i da je nelegalno sagrađena. Sekretar za obnovu manastira na Miholjskoj prevlaci, sveštenik Miajlo Backović, pozvao je verni narod da se okupi u što većem broju i "molitvom zagrli" Krstionicu "Suzu Njegoševu".

- Ako je ovaj hram Svetog Petra Lovćenskog Tajnovidca, izgrađen na postojećoj ponti, "prst u oko" bilo kome, iskreno, mi ćemo ga prvi srušiti, mi ćemo uzeti mace i svi krenuti da ga srušimo, jer on ne treba da bude hram razdora, nego hram okupljanja, krštavanja. Krstionica nije podignuta ni u Porto Montenegru, hotelskom kompleksu ili nekom odmaralištu, već usred manastira Svetog arhangela Mihaila, gde monasi svakodnevno krštavaju decu u moru. Da se ne bi deca krštavala u blatu plaže, hteli smo da to bude dostojanstveno kao u prvim vekovima hrišćanstva - kazao je prota Backović, pozivajući vernike da ne osuđuju "vojnike" koji će doći da ruše hram, niti one koji su ih poslali, "jer će njima Bog da sudi".

Pročitajte još - DONETA KONAČNA ODLUKA: Crnogorci ruše srpsku krstionicu na vodi 2. aprila

Na ovu akciju državnih organa reagovale su partije koje osuđuju najavljeno rušenje. Dragica Perović, predsednica Demokratske srpske stranke, kaže da je neshvatljivo kakve se sve gadosti i marifetluci pletu i dešavaju oko "Suze Njegoševe", prostorno-teritorijalne svetinje u srcu Bokokotorskog zaliva, "u kojem je tajkunska betonizacija nemerljiva i vidljiva golim okom".

- Da li je uopšte moguće da se neko zarad dnevnopolitičke Pirove pobede usudi da na svetinju, kakva je kompletna Miholjska prevlaka, u kojoj počivaju novootkrivene mošti 72 prevlačka mučenika, manastirski temelji i crkvena svetinja Sveta Trojica, pošalje bagere i da gazi po prevlačkoj svetinji i ruši malu crkvu koja je dobila blagoslov od naše mitropolije i amin od nas, njenih vernika? - upitala je Perovićeva.

Da se radi o teškom momentu za Tivat i celu Boku kotorsku, ocenjuju u Demokratskoj Crnoj Gori. Podsećaju da je Krstionica u srcu ostrva postala duhovni podstrek vernicima i molitvenom narodu, na jednoj, a problem državnih organa, na drugoj strani.

Pročitajte još - SKANDAL NA PREVLACI: Bagerima hoće da poruše Krstionicu

POZVALI MILA DA SE KRSTI

Sergej Železnjak, član Komiteta Državne dume Rusije, pozvao je vlasti u Podgorici da ne dozvole sprovođenje antihrišćanskog akta vandalizma, koji vređa osećanja vernika u Crnoj Gori, Rusiji i mnogim drugim zemljama.

- Prethodnika Petra II Petrovića, Sv. Petra Cetinjskog, kanonizovala je Ruska pravoslavna crkva - rekao je Železnjak.

Reagovali su i iz Prave Crne Gore. Oni su poručili predsedniku Milu Đukanoviću umesto što, "preko svojih služenika ruši krstionicu u Tivtu, da bi mu bilo bolje da u nju dođe i krsti se".