IZMENE i dopune Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti, kojima su predviđene novčane kazne za nepoštovanje grba zastave i himne Crne Gore, naći će se na dnevnom redu sednice parlamenta 1. aprila. Poslednje izmene tog propisa ne sadrže ranije odredbe koje su predviđale novčane kazne za neustajanje na himnu, pa će na sednici i taj deo biti regulisan, kako je ranije saopšteno na Zakonodavnom odboru, Zakonom o javnom redu i miru.

Kazne, prema izmenama o kojima će poslanici raspravljati sledećeg ponedeljka, predviđene su za građane koji upotrebe grb ili zastavu u umetničkom stvaralaštvu, nastavnom i obrazovnom radu na način kojim se narušavaju javni moral, ugled i dostojanstvo Crne Gore. Takve postupke, država će kažnjavati i do 20.000 evra.


PROČITAJTE JOŠ: Budva: Grade kuću za sedmoro dece

Ista kazna, kako se navodi u skupštinskom dokumentu, predviđena je ako se na grbu ili zastavi izvrši bilo šta, ispravi, doda ili izmeni, upotrebe kao robni ili uslužni žig, uzorak ili model ili ako se zastava postavi tako da dodiruje tlo ili kao prostirka ili zavesa.

Ukoliko Skupština usvoji izmene zakona, kažnjavaće se i ukoliko se u tekstu ili melodiji himne izvrši bilo kakva njena izmena ili se izvede na način i u prilikama koji vređaju ugled i dostojanstvo Crne Gore.

Za odgovorne, predviđene kazne iznose od 300 do 2.000 evra, isto toliko i za građane, dok se za preduzetnike novčane kazne kreću od 300 do 6.000 evra.

Na istoj sednici poslanici će razmatrati 16 zakona koje je predložila Vlada, među kojima su o životnom partnerstvu lica istog pola, potpomognutoj oplodnji, apotekarskoj delatnosti, medicinskim sredstvima, kozmetičkim proizvodima. Na dnevnom redu su predloženi zakoni o turističkim organizacijama, turizmu i ugostiteljstvu, efikasnom korišćenju energije.


PROČITAJTE JOŠ: OSUDILI NATO: Gimnazijalci iz Danilovgrada ne prekidaju tradiciju

ISTICANjE SIMBOLA

USVAJANjEM izmena zakona obavezno će biti i da se na zgradama organa lokalnih samouprava i javnih ustanova, čiji je osnivač država zastava stalno vijori.