VIŠEMESEČNO verbalno maltretiranje, obijanje prodavnice, traženje reketa, vređanje na nacionalnoj osnovi od grupe mladića iz naselja Dolac u Beranama, o čemu su obavešteni nadležni državni organi, kulminiralo je u ponedeljak nešto posle 17 časova prebijanjem Igora Tomkića (45) u njegovoj radnji. Ovaj čovek, hrvatske nacionalnosti, potiče iz ugledne porodice, koja u ovom gradu živi već 60 godina, deleći dobro i zlo sa svojim sugrađanima.

Tomkiću su u prodavnicu banula dvojica iz grupe od sedam mladića koji su ga šikanirali - Miloš Radević (25) i Novak Petrić (19). Njima je u utorak u Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama, posle saslušanja, određeno zadržavanje zbog nasilničkog ponašanja i nanošenja teških telesnih povreda, izjavio je za "Novosti" portparol tužilaštva Marko Bojović.

Pročitajte još - Opština Berane osudila prebijanje Tomkića i zlostavljanje devojčice

- ORL specijalista je konstatovao frakturu nosa. Neurolog je hteo da me zadrži na bolničkom lečenju, ali zasad mi je najpreča sigurnost porodice, kćeri i supruge,.Imam i posekotine ispod oka - priča ozlojeđeni čovek, koji je od 2014. do 2016. godine bio u Nemačkoj gde je pokušao da dobije azil, ali s obzirom na status Crne Gore kao slobodne zemlje, jednostavno je odbijen. - Počelo je provokacijama na nacionalnoj osnovi, pretnjama da se selim i da nemam šta da tražim ovde, demoliranjem automobila, radnje, da bi se stiglo dovde.

Povodom ovog incidenta i Hrvatska građanska inicijativa je zatražila kaznu za vinovnike.

- Ne možemo i nećemo dozvoliti da bilo ko zbog svoje nacionalne i verske pripadnosti trpi torturu u zemlji u kojoj živi i koju nesporno doživljava za svoju. Ovo nije samo napad na Hrvata iz Berana, već na multinacionalnu i multikonfesionalnu Crnu Goru. Očekujemo hitnu i efektnu reakciju nadležnih u cilju zaštite porodice Tomkić - naveli su u saopštenjuiz HGI.

Pročitajte još - INCIDENT U BERANAMA: Pretučen jer je Hrvat?!

REAGOVANjA

I PREDSEDNIK opštine Berane Dragoslav Šćekić osudio je napad i istakao da krivce treba procesuirati. Reagovali su i iz DPS.

- Atak na različitost pojedinca, napad je na vrednosti multikonfesionalne i multikulturne Crne Gore, koji mora biti tretiran kao nerazuman, neprihvatljiv i nedostojan crnogorskog društva - saopštio jeu utorak OO DPS Berane.