POŽAR koji je iznenada izbio progutao je zajedničku kuću braće Pera i Jova Đekića u Đulićima, ispod Komova, koji su ostali bez imovine koju su decenijama sticali njihovi roditelji, a potom i složna braća, koja su sa porodicama živela u zajednici, kako se kaže u andrijevičkom kraju - svako na svom spratu.

Bez krova nad glavom ostalo je 11 malih i velikih Đekića, od kojih je troje dece predškolskog uzrasta!

- Dobro je, izneli smo žive glave - kaže Perov sin Bato, objašnjavajući da su stariji članovi familije otišli u Andrijevicu, gde moraju da "završe poslove sa papirima". - Mi sa komšijama pokušavamo da raščistimo zgarište, na kome nema ničega od pokućstva što bi moglo da se ponovo koristi. Izgorela je i zimnica. Komšije donose hranu... Pomažu.

Dodaje da je najgore za decu.

Pročitajte još - VATRA IM PROGUTALA DOM: Počela izgradnja kuće sedmočlanoj porodici Mašanović (FOTO)

- Sedmoro ih je. Treba ići i u školu. Kako - pita se Bato, koji je i pored muke koja je pritisla Đekiće presrećan jer nikome ni dlaka sa glave ne fali.

Komšija Rade Lekić prvi je pritekao u pomoć.

- Video sam požar na kući Đekića. Pohitao sam u pomoć, ali, nije vredelo. Jak vetar rasplamsavao je vatru - kaže Lekić.

Pero Đekić objašnjava da su vatrogasci iz Andrijevice gasili vatru. Pokušavali su, kaže, da ugase požar koji je izbio negde na krovu, verovatno iz električnog kabla. Taman kada su potrošili vodu iz cisterne, stigle su njihove kolege iz Berana. Borili su se junački sa nama i komšijama, ali, nije vredelo. Bratski im hvala svima. Teško je, da teže biti ne može - kaže Pero Đekić.

Ipak, njegov sin Bato zahvalan je sudbini što je požar izbio usred dana.

- Da je izbio noću, teško da bi se iko živ izvukao. Krovna kosntrukcija je od čamovine, koja je izgorela za tren. Ostadosmo bez igde ičega. Sada spavamo u jednoj nadograđenoj sobi, koja srećom nije izgorela. Potrpamo se svi. Treba živeti. No, kako - pita se on.

OPŠTINA OBEĆALA POMOĆ

- ŽAO nam je naših sugrađana. Jedino dobro u svemu ovome je što nema stradalih. Opština će pomoći. U to nema nikakve sumnje. Pokušaćemo da animiramo i naše zemljake u okruženju. Đekići moraju imati svoj novi dom. Krećemo u akciju odmah - zbori, za "Novosti", predsednik Opštine Andrijevica Srđan Mašović.

Zbog obaveza van Crne Gore poslao je saradnike da posete Đekiće, koje komšije hrabre i složno sa njima pokušavaju da raščiste zgarište i pripreme teren za gradnju novog doma.