JOŠ nije utvrđeno šta je dovelo do nesreće u kojoj je stradao tridesettrogodišnji Rade Vujović, radnik Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), obavljajući radni zadatak u ponedeljak popodne.

Porodica stradalog mladića zanemela je od šoka i bola. Mlada familija, supruga i sin, ostali su bez stuba porodice, a sa Radetom su otišli i svi njihovi planovi koje su pravili za budućnost. Rade je za sobom ostavio i roditelje, brata i sestru. Skamenjeni od tuge, u neverici i suzama, nemoćni da išta kažu, članovi porodice juče su se opraštali od supruga, oca, sina i brata.


PROČITAJTE JOŠ: TUGA I BOL U KUĆI VUJOŠEVIĆA: Kad su pronašli Darka, kao da nam se ponovo rodio

Neverica je od ponedeljka vladala u celom Danilovgradu. Kolege, prijatelji i komšije, za Radeta imaju samo lepe reči, kako kažu, bio je momak za primer, pošten i radan.

- Tragedija je pomerila sve nas, ne samo porodicu. Veliki gubitak osećaju svi koji su poznavali Radeta - kazao je jedan od komšija.

Povodom tragičnog slučaja, iz Uprave za inspekcijske poslove je saopšteno da je Inspekcija zaštite na radu započela nadzor.

Tridesettrogodišnji Vujović bio je zaposlen na radnom mestu "elektromonter 3" za održavanje nadzemnih vodova u Službi održavanja regiona 2, a stradao je prilikom otklanjanja kvara na dalekovodu u Martinićima kod Danilovgrada.

Nažalost, nesreća u kojoj je stradao Vujović nije jedini slučaj sa tragičnim ishodom prilikom obavljanja radne obaveze. Za poslednjih pet godina, u Crnoj Gori je na radnom mestu stradalo 32 radnika. U istom periodu 162 radnika su zadobila teške povrede na radnom mestu, a desilo se i devet kolektivnih nesreća.

Prema rečima bivšeg sindikalnog vođe Železare u Nikšiću i predsednika Radničke partije, Janka Vučinića, stradanje radnika pokazuje da u Crnoj Gori kategorija radnik i ne postoji. Kako je kazao, postoji najamnik koje angažuju preduzeća kojima je profit iznad sigurnosti, prava i svega drugog.

- Veoma mi je žao što se dogodilo to što se dogodilo. Ovakve tragedije nam pokazuju da je u Crnoj Gori zaštita radnika na najgorem mogućem nivou. Kompanije šalju radnike na opasne poslove, bez adekvatne zaštite i provere sigurnosti, a sa nadanjima da se njima ništa neće dogoditi. Nažalost, u ponedeljak se ugasio jedan mladi život, a plašim se da će nam se takve stvari događati sve dok je odnos poslodavaca prema bezbednosti, i u javnom i u privatnom sektoru, takav kakav jeste - kazao je Vučinić za "Novosti".

Kako je dodao, radnici danas nemaju gotovo nikakva prava, angažuju se preko ugovora o delu, moraju izvršiti sve što im se kaže, rade prekovremeno, do iznemoglosti, jer, kako tvrdi Vučinić, postoji bojazan od raskida ugovora i gubitka posla.

- Imamo zakone koji uređuju ovu oblast i koji su solidni, međutim, šta nama znače zakoni ako se oni ne primenjuju - smatra Vučinić. - Izgubljen je mladi život, mogu samo da zamislim kako je toj porodici. Ništa ne može nadoknaditi i nadomestiti taj gubitak. Jedino što može da se uradi je da se zakoni primenjuju, i da se poslodavci najstrože sankcionišu, a da odgovorna lica, počevši od direktora, u ovom slučaju CEDIS, podnesu ostavke.

Sindikat: Janko Vučinić / Foto Portal in4s

Predsednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević donela je odluku da danas u Danilovgradu bude dan žalosti.


PROČITAJTE JOŠ: DISKRIMINISANI ZBOG ĆIRILICE: SNS pisao najvišim državnim funkcionerima

SVE DOK RADNICI GINU, ZAKON JE LOŠ

TEMOM zaštite na radu nedavno se bavio i Odbor za zdravstvo, socijalni rad i staranje, na kojem je organizovano saslušanje ministra rada i socijalno staranja Kemala Purišića. On se tom prilikom osvrnuo na zakonodavni okvir, navodeći da je zadovoljan kako napreduje proces, ali ne i ukupnim rezultatom. Purišić je tada kazao daće biti zadovoljan tek kada se obezbedi puna primena tih zakona i sigurnost zaposlenih. Na istoj sednici je konstatovano i da se ne može govoriti da imamo dobar zakon, ako radnici ginu na radnom mestu.