SKOPLjE OD STALNOG DOPISNIKA

U Republici Severnoj Makedoniji je dvodnevna žalost zbog tragedije u kojoj je 14 ljudi poginulo u teškoj saobraćajnoj nesreće na auto putu Skoplje – Tetovo kada je autobus kompanije „Durmo turs“ iz Gostivara u sredu posle podne sleteo sa kolovoza i prevrnuo se u jarku.

Na zdanjima Vlade Makedonije, parlamenta, svih državnih institucija i javnih ustanova zastave su spuštene na pola koplja. U Makedoniji su otkazane sve kulturne i druge svečanosti i obeležavanja svetog Trifuna...

Gotovo svi poginuli putnici u nesreći su iz Gostivara, na zapadu Makedonije. To je najveća nesreća koja je zadesila grad i okolinu. U četvrtak grad je zavijen u crno, rodbina, prijatelji poginulih su u bolu, šoku i neverici šta ih je zadesilo. Stradali su mahom zaposleni i studenti koji su se u sredu posle podne iz Skoplja vraćali kućama autobusom “Durmo tursa“ na redovnoj liniji sa polaskom iz glavnog grada Makedonije u 16,15 časova.

PROČITAJTE JOŠ: STRAVIČAN UDES: Prevrnuo se autobus pun putnika, veliki broj žrtava, izašao spisak povređenih (VIDEO)

U Gostivaru su, kao što je obilazeći povređene u skopskim bolnicama i najavio gradonačelnik Arben Tarivari, odbornici Saveta opštine na vanrednoj komemorativnoj sednici, kojoj su prisustvovali i makedonski premijer Zoran Zaev i šef države Đorđe Ivanov, zbog tragedije proglasili - trodnevnu žalost.

U smrskanom autobusu koji je iz još uvek nepoznatih razloga izleteo sa kolovoza kod lokaliteta Karpalak i prevrnuo se šest metara podno bankine nadomak sela Laskarci, bio je 51 putnik. Pored 14 poginulih povređeno je 39 ljudi. Među njima je sedmoro sa najtežim ozledama i njihovi životi su i dalje ugroženi.

Četvorica najteže povređenih su u Gradskoj opštoj bolnici „8 Septembar“, dvojica na Klinici za traumatologiju, ortopedske bolesti, anestezija, reanimaciju, intenzivno lečenje Urgentnog centra u Skoplju... Svi su u kritičnom stanju potvrđeno je iz bolničkih izvora.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Makedonije u četvrtak je zvanično potvrđeno da je za volanom autobusa kompanije „Durmo turs“ koji je u sredu nešto pre 17 časova, izleteo sa kolovoza auto puta Skoplje – Tetovo i prevrnuo se kod lokaliteta Karpalak, odnosno sela Laskarci, bio M.T.(49) iz Gostivara.

Vozač je povređen, ali svestan i kako je saopšteno, policiji je dao iskaz o detaljima koji su prethodili tragediniji. U četvrtak je, prema bolničkim izvorima, otpušten na kućno lečenje...

Premijer Zaev je sa ministrom zdravstva dr Venkom Filipčetom, posetio povređene u teškoj nesreći zbrinutim u skopskim bolnicama. Uputio je zahvalnost zdravstvenim radnicima i lokalnom stanovništvu koje je pomagalo izvlačenju povređenih putnika iz smrskanog autobusa.

Rukovodstvo Košarkaškog kluba Gostivar u četvrtak je potvrdilo da je među poginulima u stravičnoj nesreći i njihov igrač Jovica Trpevski (25). Zbog njegove tragične smrti odložene su utakmice u košarkaškom kupu i Drugoj omladonskoj ligi Makedonije.

Nesrećni košarkaš je sin narodnog poslanika vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Blagojča Trpevskog iz Gostivara.

Među poginulim putnicima prevrnutog autobusa je i Zoran Davidoski (38), rukovodilac Sektora za saobraćaj u upravi Grada Skoplja. Na socijalnim mrežama prijatelji i kolege se opraštaju i od tragično stradalog 19-godišnjeg studenta Onura Sadikua, „tihog, dobrog mladića čiji je san bio da pomaže ljudima i zato se odlučio za studije medicine...“ Sa skopskog Univerziteta FON sa žaljenjem je objavljeno da je u tragičnoj nesreći poginuo i njihov student Fakulteta za dizajn i multimedije – Boban Avramoski...

Zbog nastavljenog uviđaja ekipa MUP-a i Javnog tužilaštva na mestu nesreće, saobraćaj na autoputu Skoplje – Tetovo, u oba pravca u četvrtak pre podne je bio potpuno blokiran. Niko od članova ekipa istražnih organa nije želeo da spekuliše o razlozima koji su doveli do teške nesreće. Izvlačenje olupine autobusa, mehanizacijom i ljudskom treba da pomognu ekipe Armije Makedonije (ARM). Najavljeno je da će smrskani autobus biti odvezen na dalje tehničko ispitivanje u policijsku bazu u kasarni Đorče Petrov na skopskoj periferiji.