POLICAJAC Mahir Begić (47) ubijen je u Suhodolu kod Tarčina, a za zločin je osumnjičen višestruki ubica Edin Gačić (43), za kojim se traga od 4. februara, kada je u selu Podorašac kod Konjica usmrtio trgovca Sauda Sultanića (39).

Begić, pripadnik Federalne uprave policije, ubijen je preksinoć u blizini Objekta za edukaciju kadrova FUP, koji je obezbeđivao. Telo je, u lokvi krvi, pronašao njegov kolega, koji je došao da preuzme smenu. Službeni pištolj policajca je nestao, a na telu su uočene povrede od vatrenog oružja, kao i rane koje ukazuju da je izboden nožem. Na isti način - puškom i nožem, ubijen je i Sultanić, što je probudilo sumnje da iza ubistva stoji Gačić. To se poklopilo sa dojavom da je pomahnitali ubica viđen na lokalitetu Ušivak kod Hadžića, a nakon uviđaja Gačić je i službeno osumnjičen za ubistvo policajca.

Pročitajte još: POLICAJAC UBIJEN NA DUŽNOSTI: Traga se za višestrukim ubicom. Pre 17 godina usmrtio i majku

- Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu otvorilo je istragu protiv Edina Gačića, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio teško ubistvo pripadnika FUP Mahira Begića - rekla je portparol tužilaštva Azra Bavčić.

Tokom noći i dana policija je nastavila potragu za Gačićem, bivšim pripadnikom odreda "El mudžahedin", koji je već odležao kazne za dva ubistva, ali do zaključenja današnjeg izdanja "Novosti" nije pronađen. Na noge su podignute sve raspoložive snage policije i na potezu od Sarajeva do Konjica vlada opsadno stanje. Policija "češlja" teren oko Tarčina. Pretražuju se napuštene kuće, vikendice...

U potrazi se koriste dronovi, helikopter FUP, a na raspolaganju je i Helikopterski servis RS, EUFOR...

Zbog ubistva policajca održana je hitna sednica Vlade Kantona Sarajevo, na kojoj je usvojen zaključak u okviru kojeg će zatražiti pomoć od drugih kantona kako bi se angažovao što veći broj policajaca radi zaštite građana, ali i potrage. Do pronalaska ubice Vlada KS će biti u stalnom zasedanju, a biće raspisana nagrada za informaciju koja će dovesti do Gačićevog hapšenja.

Mesto na kome je pronađeno Begićevo telo - Foto Avaz


Iz policije su ranije saopštili da je Gačić naoružan, te da se radi o izuzetno opasnoj osobi i višestrukom ubici. Visok je oko 180 cm, mršavije telesne građe, a poslednji put je viđen u tamnoplavoj jakni, svetlim pantalonama, smeđoj kapi i nosio je dioptrijske naočare.

Pročitajte još: Srbin osumnjičen za ubistva sarajevskih policajaca

Gačić, koji je rodom iz Banjaluke, ranije je osuđen na osam godina zatvora zbog ubistva saborca Ismeta Gunića 1998. Kada je odležao dve trećine kazne, izašao je na vikend i 2002. ubio svoju majku Sifetu, pa je osuđen na jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora. Godine 2017. izašao je na slobodu, iako je upozoreno da treba da ide na lečenje u Psihijatrijsku kliniku, jer će ponoviti krivično delo.

POTERNICA I NAGRADA

PREMIJER Kantona Sarajevo Edin Forto na konferenciji za medije je rekao da će građanima vratiti osećaj sigurnosti.

- Policiji ćemo pružiti maksimalnu pomoć. Raspisaćemo poternicu i ponuditi nagradu, uradićemo sve što je u našoj moći. Ovde se radi o ludom čoveku koji je na slobodi - rekao je Forto.