LIDERI Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, koji su optuženi u aferi "državni udar", rešenjem veća Višeg suda u Podgorici neće smeti da napuštaju boravište, odnosno Podgoricu, dok im to ne dozvoli sudija Suzana Mugoša, jer im je izrečena mera zabrane napuštanja boravišta.

- Ukoliko optuženi prekrše izrečenu meru, protiv njih se može odrediti pritvor. Izrečena mera nadzora će trajati dok za to bude postojala potreba, a najkasnije do pravosnažnog okončanja postupka - piše u rešenju u kome sudija Mugoša navodi i da je sud imao u vidu da su optuženi poslanici i da imaju potrebu za čestim službenim putovanjima po Crnoj Gori i van nje, ali da ta okolnost nije od uticaja na drugačije odlučivanje.


PROČITAJTE JOŠ: AFERA “ATLAS”: Stijepović osumnjičen da je deo kriminalne grupe Duška Kneževića; Počela sednica DPS

Sudija je poverila podgoričkoj policiji da proverava izvršenje izrečene mere i naložila da je obaveste ukoliko osumnjičeni napuste Podgoricu.

- Jasno je da je najnoviji potez režima, kojim se, putem njihovih piona iz sudstva i tužilaštva, ograničava kretanje Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću samo na teritoriju Podgorice, reakcija na susret koji su lideri DF imali sa Vladimirom Putinom u Beogradu - izjavio je juče, za "Novosti", portparol Nove srpske demokratije Marko Kovačević, dok će o svemu Mandić i Knežević govoriti danas na konferenciji za štampu.

Kovačević smatra da je odluka došla odmah nakon najave da će Nova srpska demokratija dodeliti Orden "Marko Daković" akademiku Matiji Bećkoviću na svečanoj sednici Glavnog odbora u Beogradu.

Viši sud u Podgorici

- Režim je toliko ogrezao u antisrpstvu da je želeo da u potpunosti spreči svaku mogućnost susreta Mandića i Kneževića sa Bećkovićem. To pokazuje da je srpski narod duhovno i kulturno superioran u odnosu na one koji žele da ga unište i da oni koji žele da Crnu Goru učine antisrpskom u tom svom poslu mogu jedino da pribegavaju prinudnom aparatu države i zarobljenim institucijama koje drže pod svojom kontrolom - kaže Kovačević. - Nagrada "Marko Daković" kroz ovaj čin dobija još veći značaj, jer oni koji su je ustanovili i onaj kome je prvo dodeljena trpe istu vrstu progona i torture zbog zastupanja svojih ideja, koju je trpeo i Marko Daković u svom vremenu.


PROČITAJTE JOŠ: Zbog loših kredita banka bez licence!

CRNOGORSKI APARTHEJD

PREDSEDNIK Pokreta za promene Nebojša Medojević zabranu kretanja Mandiću i Kneževiću van Podgorice nazvao je aparthejdom.

- Korumpirano i ucenjeno pravosuđe nastavlja brukanje države i progon najjače opozicione grupacije Demokratskog fronta. Nikad više 1948. - kazao je Medojević povodom odluke kojom je sudija Mugoša usvojila zahtev glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da se liderima DF Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću zabrani napuštanje Podgorice.