ZAGREB OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


POSLE debakla sa kupovinom izraelskih aviona "f-16 barak", što je stopirano od strane Amerike zbog naknadno ugrađene izraelske opreme, Hrvatska kreće iz početka objavom novog konkursa za nabavku borbene eskadrile.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović priznala je da u ovom času hrvatsko nebo kontrolišu tri "miga", jer su svi ostali pokvareni i nisu u stanju da polete. Remont "migova", koji je obavljen u Ukrajini, takođe je bio promašaj, jer ukrajinska strana nije dobro odradila posao i vraćeni su stari avioni u gotovo istom stanju u kakvom su otišli na remont.

Pročitajte još - KITAROVIĆ OPTIMISTIČNA: Nadam se brzom rešenju za obnovu vazduhoplovstva; U ponedeljak sednica Veća za odbranu

Vlada u Zagrebu se trudi da pokaže da fijasko sa izraelskim "f-16" zemlju nije ništa koštao, jer konačni ugovor nije potpisan, ali opozicija tvrdi da je troškova bilo i da je Hrvatska izašla kao strana koja ne zna čak ni kako da pregovara za vojni posao veka. Inače, propali ugovor sa izraelskom stranom bio je "težak" 500 miliona dolara.

Sada se iz vojnih krugova čuje da Amerikanci nude besplatno svoje "f-16" avione, ali njima je neophodan remont i ugradnja naoružanja i opreme, što na kraju može da bude skuplje od pola milijarde dolara.

Iz vojnih krugova se naglašava da većina susednih zemalja ima borbene avione i da je prioritet Hrvatske da nabavi borbenu eskadrilu nove generacije.


ZNALI UNAPRED?

INOSTRANI mediji pišu da je Hrvatska znala unapred da Amerikanci neće dozvoliti prodaju izraelskih aviona, o čemu je Vašington obavestio Zagreb. Ali niko ne daje odgovor na pitanje zašto je Zagreb insistirao na kupovini izraelskih "f-16".