U Vusanju kod Gusinja godinama se nalazi spomenik ratnom zločincu Jusufu Čeliću, ili Isufa Čelje, koji je 28. jula 1944. godine u Velici sa svojim saborcima i Nemcima, učestvovao u pokolju više od 500 žena i dece. Ubijen je u sukobu sa partizanima početkom 1945. godine u Dolji kod Gusinja.

Ovo tvrdi poslanik DF Budimir Aleksić, koji je od Vlade Crne Gore zatražio odgovor na pitanje šta će uraditi sa spomen-kompleksom koji je posvećen, kako tvrdi, ovom ratnom zločincu.


PROČITAJTE JOŠ: Četvorke postale dobri ljudi!

S druge strane, predsednik Subnor i antifašista Crne Gore Zvudija Hodžić, tvrdi da u toj organizaciji nemaju takva saznanja, potkrepljujući to i izvodima iz svedočanstava učesnika Drugog svetskog rata pretočenih u knjigu.

- Spomenik zločincu Čelji je podignut pre šest godina. On se nalazi nasuprot škole u Vusanju, a ministar prosvete ćuti, baš kao i onaj pre njega. Ćute svi. Ovo nije skandal, ovo je čudo neviđeno - govorio je na sednici Skupštine poslanik Aleksić, tvrdeći da mu ljudi iz Gusinja pričaju kako im Albanci prkose govoreći kako im se sve može, jer su oni stvorili nezavisnu Crnu Goru.

Inspekcijski nadzor ''spomen-česme'' izvršen je 31. jula 2013. godine. Konstatovano je da dalji postupci nisu u nadležnosti države već opštine.

- A opština ćuti i mirno posmatra spomenik koljaču iz Velike, koji je u vreme takozvane velike Albanije promenio ime u Jusuf Čelja. Mi kao antifašisti ne želimo da o tome ćutimo. Država ćuti, spomenik zločincu ostaje na svom mestu. A država je znala da naredi da se po hitnom postupku pre dve godine ukloni spomenik Puniši Račiću, koji je bio postavljen u Slatini kod Andrijevice i to na privatnom imanju - podseća Aleksić i ukazuje na činjenicu da se Jusufovo ime našlo na spisku koljača iz Velike i u knjizi ''Pokolj u Velici'', novinara i publiciste Branka Jokića.

Želeći da čujemo šta je Opština Gusinje preduzela po zapisniku državne inspekcije, pokušali smo da stupimo u kontakt sa predsednicom Anelom Čukić.

Međutim, ona nije odgovarala na brojne pozive, niti na poruku kojom joj je predočen problem o kojem smo želeli da sa njom razgovaramo.

Sasvim drugačije je bio raspoložen sekretar za inspekcijske poslove Refik Pirović.

- Inspekciju je izvršio inspektor za kulturnu baštinu iz Ministarstva kulture iz Podgorice Veselin Krstičević. Tada je Gusinje bilo u sastavu opštine Plav. Mi nemamo nikakvu dokumentacju o tome, a po zakonu postupak do kraja sprovodi onaj koji ga je pokrenuo - kaže Pirović, naglašavajući da će organi lokalne samouprave u Gusinju sprovesti sve što im se sa više instance naloži.


PROČITAJTE JOŠ: SLAO PRETEĆE PORUKE NOVINARU: Osuđen veterinar iz Rožaja na tri meseca zatvora

BEZ SAZNANjA

- MI nemamo podatke o tome da je Jusuf Čelić ili Čeljaj bio zločinac, kaže, za "Novosti", predsednik Subnor i antifašista Zuvdija Hodžić.

- Koliko ja znam, i koliko sam čitao, Čelići su bili na strani partizanskog pokreta, kaže Hodžić, koji pokazuje knjigu jednog od organizatora partizanskog pokreta na području Plava i Gusinja i nosioca Partizanske spomenice 1941 Mustafe Memića.

On u knjizi navodi da je u Čerenima kod Jusufa i Mustafe Čelića, od januara do aprila 1944. bio sklonjen komandant Andrijevičkog partizanskog bataljona, major jugoslovenske vojske Mirko Krdžić, jer je oboleo i nije mogao da izdrži uslove života u zemunici.