JAVNA rasprava o nacrtu, pa višenedeljni pregovori, na kraju i kompromis oko novih rešenja o Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju. Na skupštini reprezentativnih sindikata - Saveza i Unije slobodnih sindikata u načelu je prihvaćen predlog Ministarstva rada i socijalnog staranja o izmenama zakona. To je, za “Novosti”, potvrdio Duško Zarubica, generalni sekretar Saveza sindikata.

PROČITAJTE JOŠ - Crna Gora: Na posao do 67. godine?

- Uslovno smo prihvatili četiri rešenja o kojima smo pregovarali. U ovom slučaju nema ni pobednika, ni poraženog, došli smo do najboljeg rešenja, a to znači da je uslov za starosnu penziju 40 godina staža i kumulativno 61 godina života. Osim toga, koeficijenti za obračun penzija neće se računati za četvrtinu perioda staža sa najmanjim uplatama i to će važiti do 2030. godine. Usaglasili smo se i oko zahteva da se starosna granica za penziju zaustavi na 66 godina za muškarce, odnosno 64 godine za žene uz minimalno 15 godina staža. Uz to da se narednih šest godina starosna granica za prevremeni odlazak u penziju podigne na 63 godine života ili po dva meseca svake naredne kalendarske godine - pojasnio je Zarubica.

PROČITAJTE JOŠ - Crna Gora: Rad do groba

On napominje da su u minulih gotovo dva meseca dali prednost dijalogu, ali ne isključuje mogućnost organizovanja generalnog štrajka.

- Mislimo da smo na dobrom putu da se sve završi za pregovaračkim stolom, ali sada sledi finalni dogovor, pregovaranje o još četiri zahteva, mada smo o najtežima postigli kompromis. Ako se o svemu ne postigne saglasnost, što smo najavljivali tokom kampanje u septembru, uslediće organizovanje štrajka. Mada, još jednom ponavljam, uveren sam da ćemo i u nastavku dijalogom doći do rešenja - poručio je prvi čovek Saveza sindikata.

Zarubica nije precizirao kada će biti nastavljeni pregovori sindikata i Vlade o ostalim zahtevima, niti kada će se, eventualno, usaglašeni zakon naći na Sednici socijalnog saveta.

Sindikati predlagači zakona saglasni oko odlaska u starosnu penziju Foto Skupština Crne Gore

POVEĆANjE

- ZA četvrti zahtev da se u budžetu za narednu godinu obezbede sredstva za povećanje nominalnog iznosa najniže penzije imamo obećanje ministra Kemala Purišića da će se to i desiti - rekao je Zarubica.