VOJSKA Crne Gore obeležila je svoj dan u znak sećanja na bitku na Tuđemilu kod Bara, 1042. godine, kada je dukljanska vojska izvojevala pobedu nad Vizantijom, što današnji kreatori crnogorske istorije smatraju temeljem državnosti moderne Crne Gore. Praznik je proslavljen na Cetinju gde je prisustvovao i predsednik države Milo Đukanović.

PROČITAJTE JOŠ - CRNA GORA U NATO: Sigurni ispod šlema Alijanse

Obraćajući se vojnicima, Đukanović je rekao da su odabrali jedan od najčasnijih poziva, kao i da će vojničko zanimanje biti dostupno samo najboljima, najspremnijima i najodanijima. Istakao je da će država učiniti sve za poboljšanje njihovog socijalnog statusa i za modernizaciju vojske u skladu sa savremenim potrebama i trendovima i podsetio da već drugu godinu slave svoj praznik kao deo snaga NATO.

- Siguran sam da će se tek sa vremenske distance objektivno sagledati i ceniti veličina i značaj tog podviga, najvećeg posle obnove crnogorske državnosti pre 12 godina. Svoj međunarodni kredibilitet naša vojska legitimisala je zapaženim učešćem i saradnjom u misiji NATO u Avganistanu, kao i u vojnim misijama EU i UN - rekao je Đukanović.

Ministar odbrane Predrag Bošković poručio je starešinama da najbolje zapoveda onaj koji ume najbolje da sluša. Ponovio je da je crnogorska vojska igrala najvažniju društvenu ulogu u državi, kao i da je taj poziv bio uzlazna putanja za "beskonačnu slavu".

Načelnik Generalštaba, Dragutin Dakić, dodao je da je Cetinje kroz vekove bilo baklja slobodarskog duha, časti i slobode.

BENEFITI NATO

CRNA Gora izdvaja za odbranu 1,7 odsto BDP-a s jasnim planom da i pre 2024. godine dostignemo dva, kao i 20 odsto ukupnog budžeta za modernizaciju do 2022, što je standard NATO. Već se osećaju pozitivni efekti članstva u Alijansu kroz veći priliv investicija ne samo iz država NATO, već iz celog sveta - kaže Đukanović.