CRNOGORSKI med nadaleko čuven po kvalitetu poslednjih godina je na udaru švercera i falsifikatora, koji trgovcima u Crnoj Gori nude bućkuriš od šećera, predstavljajući ga kao proizvod vrhunskog kvaliteta. Šverceri na taj način uništavaju mukotrpan rad pčelara i sve lekovite sastojke koji se nalaze u tom pčelinjem daru. Ovom velikom problemu, koji ugrožava zdravlje ljudi, država će konačno stati na put, i to zabranom svih mednih proizvoda koji nemaju etiketu sa imenom proizvođača i poreklom meda.

Ministar poljoprivrede mr Milutin Simović najavio je uvođenje oštre kontrole meda na tržištu.


PROČITAJTE JOŠ:
NESREĆA U BERANAMA: Usmrtila ga mešalica za testo

- Nažalost, još ima dosta falsifikovanog meda, ali se nadam da će uskoro i tome doći kraj. Siguran sam da ćemo u narednim mesecima obezbediti da sve ono što se nalazi na tržištu bude originalni crnogorski med ili drugi med koji dolazi iz uvoza, ali koji podleže kontroli i koji ima određene garancije zdravstvene bezbednosti. U tom pravcu već smo u jednom dobrom iskoraku nabavke nove savremene laboratorije koja će biti u mogućnosti da blagovremeno i adekvatno reaguje na te pojave - kazao je Simović na otvaranju manifestacije “Dani meda” u Nikšiću.

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore Radule Miljanić takođe upozorava na pojavu lažnog meda. Podseća da pčelari u Crnoj Gori ne mogu u potpunosti da se zaštite od trgovaca koji na ovdašnjem tržištu prodaju falsifikovani med, obmanjuju potrošače i prave veliku štetu. Prošla pčelarska godina bila je loša, ali je zato ova nadmašila sva očekivanja, i jedna je od najboljih u poslednjih dvadeset godina, a pojedini pčelari su oborili rekorde sakupivši od 15 do 20 kilograma meda po košnici.

Kvalitet obezbeđuje bolja kontrola

Crnogorski med je jedini nacionalni proizvod koji nije brendiran. Pored pršute, sira, proizvoda od maslina, uz crnogorsko vino koji se već uveliko troši na stranim tržištima možda se uskoro nađe i med. Stručnjaci objašnjavaju da je, da bi i med dobio etiketu crnogorskog brenda, potrebno srediti normative, atlas medonosnog bilja i pravilnike o pčelarstvu. Tradicija je na strani ovog proizvoda, čiji kvalitet je Brisel prepoznao pre četiri decenije i nagradio laskavom titulom.


PROČITAJTE JOŠ:
Pljevlja: Izbor najlepše uređenog dvorišta

AKCIJE INSPEKTORA

U poslednjem izveštaju Uprave za bezbednost hrane navodi se da su inspektori van prometa stavili i ocenili nebezbednim 75 kilograma meda, 18 kilograma orašastih plodova u medu i 32 litra maslinovog ulja, a laboratorijski rezultati pokazali su da je određena količina koju su prodavali kao med falsifikat, jer je u pitanju bio gusti šećerni sirup. Nedavno je Radule Miljanić naveo da su prošle godine inspektori pronašli oko tri hiljade kilograma meda najlošije kategorije i kvaliteta koji je sličan kineskom, a da je čovek koji ga je prodavao želeo da se učlani u Savez pčelarskih organizacija Crne Gore.