U SUDARU kamiona i autobusa "Globtur", koji je prevozio ekskurziju sa učenicima Srednjoškolskog centra "Istočna Ilidža", poginuo je suvozač iz autobusa Ivan Ćelan (51) iz Kiseljaka, dok je 22 učenika zadobilo lakše povrede.

Nesreća se dogodila u petak ujutro u 5.40 na auto-putu A21 u Italiji, koji povezuje Torino i Brešu. Srednjoškolci su se vraćali sa ekskurzije u Španiji, i na delu puta, prema Breši, autobus je prednjim delom otpozadi udario u kamion.

Tačan uzrok i okolnosti nesreće se još istražuju, a u zavisnosti od izvora razlikovali su se podaci u broju povređenih putnika. U školi navode da je povređeno 12 dece, italijanski mediji spekulišu sa 16 povređenih, dok u Generalnom konzulatu BiH u Milanu navode da su povređena 22 učenika, starosti od 17 i 18 godina.

- Prilikom sudara poginuo je suvozač autobusa koji je prevozio učenike, od kojih je 22 lakše povređeno - rekao je radnik u konzulatu Boriša Buha.

Direktorka škole Branka Kovačević uverava da su svi učenici prošli sa lakšim povredama, te da niko od njih nije životno ugrožen.


PROČITAJTE JOŠ: Sudar kamiona i autobusa poginulo 13 osoba,povređeno 15


- Deca su dobro, i to je, u ovom trenutku, najbitnije. Okupljamo sve koji su bili smešteni u tri zdravstvene ustanove na opservaciji. Policija će ih dovesti pa ćemo se svi zajedno smestiti u hotel - rekla je Kovačevićeva.

Ona kaže da nema informacije da je bilo koje dete zadržano na daljem lečenju jer se, kako kaže, uglavnom radilo o lakšim povredama.

- Sve informacije o deci i njihovom stanju roditelji mogu da dobiju od zamenika direktora ili pedagoga Srednjoškolskog centra "Istočna Ilidža". Škola radi u dve smene i oni su upoznati sa svim ključnim informacijama - istakla je Kovačevićeva.

Direktorka se zahvalila na podršci koju su učenici i profesori dobili od Italijana, ali i zvaničnika Republike Srpske.

- Pomoć i podršku dobili smo od predsednika Srpske Milorada Dodika, premijerke Željke Cvijanović i ministra prosvete i kulture Daneta Maleševića, kao i od Ambasade BiH u Italiji - navela je Kovačevićeva.

Italijanski mediji pišu da je pored autobusa i kamiona u sudaru učestvovao i jedan automobil. Na mesto nesreće upućeno je 118 članova Hitne službe, vatrogasaca i policije koji su pomogli povređenima. Među njima je bila i specijalna jedinica saobraćajne policije "Polstrade", koja istražuje okolnosti nesreće. Deo auto-puta između gradića Manerbio i naselja Breša Jug bio je zatvoren za saobraćaj skoro četiri sata.

Nesreća na putu Twitter@infoitinterno

Twitter@infoitinterno

RODITELjI PRESTRAVLjENI

RADENKO Babić, otac devojčice koja se zatekla u autobusu, kaže da se prestravio kada je čuo za nesreću, ali da mu je laknulno kada ga je ćerka pozvala.

- To je strašno! Samo roditelj može da zna kako je teško u tim trenucima, još kada sam po portalima video slike nesreće... Srećom, čuli smo se i ona kaže da je dobro. Povređeni su joj koleno i vrat, i rekli su joj da do daljeg mora nositi okovratnik - kaže Babić, navodeći da bi već danas učenici trebalo da stignu kući.