U selu Jasenica, kod Srebrenika, u Federaciji BiH danas je počela obnova crkve, stare više od 120 godina.


Poslednja molitva u ovoj crkvi obavljena je 1983. godine i od tad je prepuštena zubu vremena, zbog čeaga je izgubila funkciju. Crkva posvećena apostolima Petru i Pavlu dobiće do kraja godine nekadašnji izgled.


Da bi crkva u Jasenici zasijala punim sjajem bilo je potrebno srušiti je do temelja. Samo je ostao zvonik na kome se nalazi krst donesen iz Jerusalima.


- Ovo je moj pradjed Jovo u tadašnje vrijeme dao 21 dulum, i 4 para volova za crkvu. Crkva se tada pravila na samarima, u septima došen kamen. Bilo je teško pa ipak su napravili ovu crkvu.Ovdje je do 1945. bila osnovna škole a danas, danas nas nema - prisjeća se Radislav Milaković kako je njegov pradjeda radio na gradnji crkve u 19. veku.


Pročitajte još: Ponovo oskrnavljena pravoslavna crkva u Karlovcu


Danas crkvu grade velike i savremene mašine.Sadašnji i nekadašnji mještani Jasenice, Potpeći, Dragunje i Tinje žele obnove hram star gotovo vijek i po i njihov rodni kraj ponovo dobije posebno duhovno središte , gdje će se kao nekada okupljali.Za izgradnju crkve potrebno je 300 hiljada maraka.Maketa budućeg hrama


- Što se tiče sredstava za izgradnju ove crkve najviše očekujemo od mještana ova četiri sela. Osim toga obratićemo se i rukovodstvu opština u Srpskoj gdje su nakon rata svoja nova ognjišta našli bivši mještani našeg kraja.Posebno moram da istaknenm veliku i ogromnu pomoć opštine Srebrenik, koja je već izdvojila 50 hiljada maraka za izgradnju puta do crkve koji do sada nije postojao – napominje Jovo Novaković, predsednik Odbora za obnovu crkve u Jasenici.


Krst iz Jerusalima


Obnova crkve dobija na značaju i zbog slabog povratka Srba, zbog toga su obećali pomoć i u nastavku izgradnje.


Pročitajte još: Uvredljivi grafiti na crkvi


- Kad je u pitanju izgradanja odnosno rekonstrukcija ovog pravoslavnog hrama, to ima značajnu materijalnu, duhovnu ali simbolčku poruku.Nažalost povratak Srba teče slabo na ovom području. Mi činimo sve da se na našoj opštini niko ne osjeća zapostavljeno. Moramo živeti kao što smo vekovima živeli a ova crkva je svedok togo vremena – ističe Nermin Tursić zamenik načelnika opštine Srebrnik


Nekada je porta crkve Svetog Petra i Pavla bila mesto okupljanja Srba.


- Mi koji smo tu očekujemo da se vrate na svoju djedovinu. Ona se ne smije ostaviti, niti zaboraviti. Moramo kao nekada ponovo se okupljati o svakom značajnijem prazniku, tu se moliti Bogu, vjenčavati, obavljati krštenja. Ja moran bar još jednom zaigrati moravac ispred crkve - nada se starina Jovo Miljić(75) iz Dragunje.Prema planu gradnje crkva Svetog Petra i Pavla trebalo bi da se završi do kraja godine. Građevinske radove izvodi preduzeće „Braća Mićić“ iz Modriče. Pre ratnih sukoba u Jasenici, Potpeći, Dragunji i Tinji živelo je oko 7.000 Srba. Danas u ova četiri sela, prema procena, živi samo 300 građana u sedamdesetak pravoslavih domova.