Burno pozdravljen od više hiljada Turaka iz dijaspore u sarajevskoj Zetri i uz višeminutno skandiranje, turski predsednik, Redžep Tajip Erdogan, je pozvao sunarodnike na jedinstvo, na otpor "sramnim kampanjama" koje se u nekim evropskim zemljama vode protiv Turske, i poručio da je BiH, domaćin ovog skupa, na delu pokazala da je prava demokratska država.

“Mi smo danas u Sarajevu i BiH je pokazala na delu da je demokratska država za razliku od onih evropskih koje su pale na ispitu, a smatraju da su kolevka demokratije”, poručio je Erdogan, kojem je masa gromoglasno skandirala njegovo ime i “Sultan, sultan…”.

Zahvalio je domaćinima, koji su omogućili u Sarajevu održavanje Šestog kongresa Unije turskih evropskih demokrata, učesnicima kongresa poželeo uspeh u radu.

Turski predsednik je istakao istinsko prijateljstvo i bratstvo Turske i BiH koje se, kako je rekao, pokazalo i danas i ponovo ispričao priču o tome da mu je prvi predsednik BiH Alija Izetbegović ostavio BiH u amanet.

“Rekao mi je Erdogane sinko, vi se pobrinite za ovo područje. Nikada Bosnu nismo smatrali drugim područjem. Bili smo i uvek ćemo biti uz BiH”, rekao je Erdogan.

ERDOGAN RAZOČARAO GRAĐANE BIH: Srbija mu važnija

Za Evropu je rekao da nije “neko novo mesto”, te da su tamo preci Turaka živeli pre hiljajdu godina, u vreme Osmanske države

“Nakon raspada osmanskog carstva povukli smo se u Trakiju, ali smo uvek bili na području Evrope”, rekao je šef turske države i predsednik AK partije.

Foto Tanjug


Istakao je da se u Evropi već rađaju “četvrta kolena” Turaka, koji pokušavaju da ostvare svoje snove u zemljama Evrope.

Nekada smo ih, kazao je, nazivali “kurbetićima”, a sada ih zovemo evropskim Turcima.

On je tursku dijasporu pozvao da se ujedine, jer samo ujedinjenim Turcima može biti lakše i istakao da ova vlast mora svoj narod ponovo da spoji sa prošlošću.

Foto Tanjug

“Vi ste evropski Turci i vi na tom putu imate zadatak”, rekao je Erdogan, koji je dijasporu pozvao da obavezno uzmu državljanstva u državama u kojima žive, te poručio da je turska država razvila formule koje će im omogućiti da uzimanjem državljanstva ne gube prava u državi matici.

Poručio im je da čuvaju svoju veru i svoj jezik.

EU SMETA JOŠ JEDNA ZEMLjA: Rusija nije više jedini "kamen spoticanja" na Balkanu


Pozvao ih je i da obrazuju svoju decu tako da znaju turski, ali, kako je rekao, i nemački i engleski i bosanski…

Govoreći o mnogim pogodnostima kojima je turska država pribegla kako bi omogućila lagodniji život turskoj dijaspori i bolju komunikaciju sa državom maticom, Erdogan je rekao da “ako Bog da nijedna evropska država neće ostati bez predstavništva, ili ambasade Turske”.

Foto Tanjug


“Vi imate pravo glasa, a mi smo omogućili da možete to pravo da iskoristite u svim predstavništvima, ambasadama, pa i graničnim prelazima”, rekao je.

Posebno se obratio i mladima u turskoj disjapori istakavši da je u planu veliki broj projekata koji će im omogućiti da uče maternji jezik u okviru redovnog sistema obrazovanja, a nevo je i da su smanjene kazne za turske državljane zbog nesluženja vojske sa 4.000 na 1.000 evra.

Foto Tanjug

Erdogan je svoje sunarodnike pozvao da ne nasedaju na prljavu propaganda medija u zemljama u kojima žive, a koja se vodi protiv njega lično i protiv turske države.

Obećao je da će učiniti napor da se poboljša i medijska situacija, a penzionerima u zemljama Zapada je rekao da će po povratku u Tursku moći da nastave da rade.

Pripadnicima policije u drugim zemljama koji ne dozvoljavaju isticanje turske zastve, nazvao je bestidnicima i pozvao dijasporu da bude svesna, kako je rekao, svih “igara i zamki”.

“Ujedinite se bez obzira na različitosti, jer od toga ćemo svi imati koristi. Ako ste u malim grupama gaziće vaša pravo, a ako se ujedinite i oni će se ponašati drugačije”, rekao je.

“Parlamenti pojedinih evropskih država pokazuju izrazito neprijateljstvo prema našoj državi i mi to moramo da osujetimo. U državam u kojima živite aktivno učestvujte u političkim partijama, da u njima ne budu turski izdajnici, već vi”, kazao je i ddoao d aje u yajedništvu milost, u podeli zlo.

“Ako se držimo ovga put će nam biti otvoren. Nije bitno ko je Turčin, Kurd ili Čerkez…. I u prošlosti smo bili zajedno, a u budućnosti imamo zajednički cilj..”,, poručio je Erdogan.

On je predstojeće vanredne izbore u Turskoj nazvao istorijskim, jer će, kako je rekao, na njima biti određena budućnost Turske za naredni vek.

Podsetio je i na pokušaj puča, istakavši da Turska nije “pognula glavu”, te da Turci to čine samo pred Bogom i da će tako biti i ubuduće.

Erdogan je obraćanje dijaspori u Sarajevu završio, kao je rekao, tradicionalnim pozdravom: "Jedan narod, jedan barjak i jedna država. Nek vam je srećan put”.

ZALAŽEM SE DA BIH IMA DOBRE ODNOSE SA SRBIJOM I HRVATSKOM

Predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, koji boravi u radnoj poseti Sarajevu, gde će učestvovati na predizbornom mitingu uoči vanrednih predsedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj, jedinom koji se održava van Turske, poručio je da njegova zemlja podržava BiH na svim poljima, posebno u odnosima sa susedima - Srbijom i Hrvatskom.

Erdogan je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim domaćinom, predsedavajućim Predsedništva BiH, Bakirom Izetbegovićem, rekao da Turska posebnu važnost pridaje regionalnim odnosima, posebno odnosima BiH i Srbije i BiH i Hrvatske.

Ukazao je na potrebu da se nastavi sa praksom primene trojnih mehanizama u odnosima Turska, BiH i Srbija i Turska, BiH i Hrvatska.

Izrazio je veliko zadovoljstvo napretkom i ispunjenom obavezom BiH na evropskom putu, te obećao podršku Sarajevu na aktiviranju plana za članstvo BiH u NATO.

“Veliko zadovoljstvo je da je BiH ispunila obavezu u procesu EU integracija, da je predala odgovore na Upitnik i nadam se da će ovo postignuto ubrzanje biti nastavljeno”, rekao je Erdogan.

Dodik: Erdogan veliki državnik, ali...

Šef turske države je rekao da će Turska nastaviti da pruža podršku BiH na svim poljima i da pritom, kako je rekao, njegova zemlja nije imala, nema i neće imati nikakve “skrivene namere”, osim uspostavljanja prosperiteta, ekonomskog razvoja, održanja mira i stabilnosti u BiH i regionu.

Govorio je o povećanju ekonomske saradnje sa BiH , posebno u oblasti izvoza mesa u Tursku, kao i brašna, šećera i ulja.

“Razgovarali smo o vojnim, političkim kulturnim, turističkim, transportnim i poljoprivrednim pitanjima, šta možemo da uradimo i koje ćemo korake napraviti da saradnju u svim tim oblastima poboljšamo”, rekao je Erdogan.

Upitan da pojasni šta je mislio kada je rekao da je u razgovoru sa delegacijom BiH bilo reči o namenskoj industriji, Erdogan nije odgovorio.”
ERDOGAN LjUT NA HARADINAJA: Priznali smo Kosovo odmah posle SAD, a ti tako; Ti si marioneta, tvoja karijera će se završiti

Foto Tanjug

“Turska će pružati podršku miru, stabilnosti, očuvanju teritorijalnog integriteta BiH, koja je sastavljena od dva entiteta. Podržaćemo jačanje mira, prosperiteta i stabilnosti”, kazao je Erdogan.

Konstatovao je da će vanredni parlamentarni izbori u Turskoj biti održani 24. juna, kao i da će u oktobru izbori na svim nivoima biti održani u BiH.

Albanci ne mogu da nam otmu Prizren
“Nadam se da će ti izbori (u BiH) biti održani u demokratskoj atmosferi, miru i da će biti sprovedeni na fer i pravedan način”, rekao je Erdogan.

Turski šef države je rekao da su izmene Izbornog zakona unutrašnje pitanje BiH i da ga treba rešiti u skladu sa međusobnim razumevanjem.

ČUO SAM ZA PRETNjE ZATO SAM I DOŠAO

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan potvrdio je danas u Sarajevu da je od turskih obaveštajnih službi dobio informaciju da se na njega sprema atentat tokom boravka u BiH, te istakao da je upravo zbog toga i došao.
ČUDO SA HILANDARA OD SADA I U BEOGRADU: Loza ispred Hrama Svetog Save na Vračaru (VIDEO)
“Ja sam čuo za ovu vest i upravo zbog toga što sam to čuo, došao sam ovde. Jer, upravo ove pretnje nas ne mogu sprečiti da idemo putem kojim smo krenul. Kada smo krenuli odlučni smo da idemo dalje tim putem”, poručio je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Foto Tanjug

POLOŽIO VENAC NA GROB ALIJE IZETBEGOVIĆA: ON MI JE DAO BOSNU U AMANET

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan položio je cveće na grob prvog predsednika BiH Alije Izetbegovića, oca aktuelnog predsedavajućeg Predsedništva BiH, Bakira Izetbegovića.

U pratnji Erdogan bila je njegova supruga Emine Erdogan, predstavnici delegacije Turske, predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i njegova supruga Sebija Izetbegović te predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

Erdogan je ranije u nekoliko navrata isticao da je Alija Izetbegović bio veliki državnik i jedan od najvažnijih mislilaca našeg veka, podseća portal Klix.

Predsednik Turske je ranije ispričao da je Aliju Izetbegovića posetio 18. oktobra 2003. u Sarajevu, samo dan pre smrti, kada mu je prvi predsednik BiH kazao: "Tajip, vi ste potomci sultana Fatiha, ovaj prostor je vama u amanet, zato ga čuvajte".

"Činjenica da je Bosnu dao u amanet Turskoj manifest je njegovog civilizacijskog horizonta. Jer, Alija je video i znao da muslimani jedino jedinstveni, u zajedništvu i solidarišući se jedni s drugima, mogu ostvariti svoju civilizacijsku misao", rekao je tada Erdogan turskim medijima.

GRAĐANI IZ NOVOG PAZARA , SJENICE I TUTINA U SARAJEVU

Više od 10 punih autobusa građana iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina, u organizaciji Sandžačke demokratske partije i SDA Sandžaka, koje čine vlast u gradovima Novi Pazar, Tutin i Sjenica, zaputilo se rano jutros u Sarajevo na skup turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.
Novopazarci dočekali turskog predsednika / Foto Tanjug

Kako saznaje Tanjug, iz Novog Pazara u organizaciji Sandžačke demokratske partije krenulo je pet autobusa, a SDA Sandžaka organizovala je takođe pet autobusa.

Iz Sjenice su put Sarajeva jutros krenula dva autobusa na skup podrške turskom predsedniku, iz Tutina tri autobusa, dok su iz Prijepolja i Priboja krenulo dva autobusa.

Na transparentima kojim su dočekali Erdogana, pisalo je: „Novi Pazar pozdravlja vođu!“


Turski predsednik u sarajevskoj dvorani Zetra danas će održati predizborni skup na kojem se očekuje dolazak više hilada njegovih pristalica sa Balkana i iz zapadne Evrope.

ERDOGAN I IZETBEGOVIĆ U PREDSEDNIŠTVU BIH

Uz najviše bezbednosne mere, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, doputovao je u Sarajevo, gde ga je na aerodromu dočekao predsedavajući Predsedništva BiH, Bakir Izetbegović.

Dugačka kolona vozila sa aerodrome se uputila do zgrade Predsedništva, gde će se Erdogan i Izetbegović, kako se očekuje, nakon susreta u četiri oka, obratiti medijima.

Tajip Erdogan i Bakir Izetbegović / Foto Tanjug


Erdogana u Predsedništvu nisu dočekali hrvatski i srpski član, Dragan Čović i Mladen Ivanić.

Ivanić je ranije rekao da će u vreme posete Erdogana biti van zemlje.


PRISTALICE STIŽU U SARAJEVO

Prvi autobusi s turskim državljanima stigli su u Sarajevo uoči današnjeg mitinga Redžepa Tajipa Erdogana, javljaju sarajevski mediji.

Reč je o Turcima iz zapadne Evrope, uglavnom iz Nemačke i Holandije. Oni su prvi gosti Sarajeva od očekivanih 15.000 koji će prisustvovati mitingu predsednika Republike Turske, navodi portal "Kliks".

Njihov dolazak obezbeđuju jake policijske snage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, uključujući i specijalne jedinice.


twitter.com/Mitrala

Na sarajevskim ulicama od jutarnjih sati je prisutan pojačan broj policijskih službenika koji su raspoređeni širom grada zbog dolaska delegacije Republike Turske koju predvodi predsednik Erdogan.

Policajci se nalaze na raskrsnicama, duž glavnih gradskih saobraćajnica i autobuskim i tramvajskim stajalištima i oko državnih institucija.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo rečeno je da će na terenu biti angažovan dovoljan broj policajaca, a da organizatori javnog skupa u Zetri preduzimaju sve naložene mere od strane MUP-a KS kako bi događaj prošao u najboljem redu.
Prodavac šalova sa likom predsednika Turske / twitter.com/Mitrala

Mere bezbednosti u Sarajevu su podignute na najviši nivo, a posebno nakon informacije da se pojavila pretnja o potencijalnom atentatu na Erdogana.

Podsetimo, Erdogan treba da doputuje u Sarajeve gde će održati predizborni skup uoči vanrednih izbora u Turskoj zakazanih za 24. jun.
Erdogan će radnu posetu započeti u zgradi Predsedništva BiH, gde će ga dočekatii bošnjački član Predsedništva Bakir Izetbegović, potom će biti održan predizborni skup u olimpijskoj dvorani Zetra, a nakon toga je planirano obraćanje novinarima.

Potom će biti održan prijem, predviđena je šetnja Baščaršijom i ceremonija uručivanja počašnog doktorata turskom predsedniku na Internacionalnom univerzitetu.
twitter.com/Mitrala

Plakati dobrodošlice polepljeni su širom grada, a unutrašnjost dvorane prekrivena turskim zastavama. Dobrodošlica će Erdoganu biti upućena i sa zgrada institucija i ugostiteljskih objekat.

Veliko platno sa njegovim likom nalazi se na zgradi Internacionalnog univerziteta, gde će održati i predavanje studentima.

Na skupu u Zetri se očekuje prisustvo između 15.000 i 20.000 sledbenika Erdogana iz BiH, zemalja regiona i evropskih zemalja - Austrije, Nemačke, Holandije, a, prema najavama, skup će trajati osam sati.